Alcohol sloopt het schoolfeest

Alcohol maakt de schoolfeesten kapot. Wanneer scholieren mogen drinken dan slopen ze de boel. Wanneer ze niet mogen drinken, dan komt er niemand. Door alcohol is er op de schoolfeesten geen moer meer aan.

Vlak voor de herfstvakantie waren er weer schoolfeesten op mijn school. Feesten voor de brugklas, de onder- en bovenbouw. Vooral het feest voor de laatste groep was een probleem. Sinds een tijdje probeert de schoolleiding alcohol te bannen van de feesten. Met de plaatselijke disco was afgesproken dat wijn en bier uit den boze zijn. Voor de school leverde dit extra kosten op. Wanneer er alcohol geschonken wordt, hoeft de school geen zaalhuur te betalen. De omzet is dan meer dan genoeg om de disco te compenseren. Zonder alcohol is dat een heel ander verhaal.

Bovenbouw
Het feest voor de bovenbouw mocht dit jaar deze naam eigenlijk niet dragen. Van de klassen vijf en zes was nauwelijks iemand aanwezig. Leerlingen ouder dan 16, de leeftijd waarop jongeren alcohol mogen kopen, waren zeldzaam op deze avond. Een DJ deed zijn best, maar op de dansvloer sprongen vooral jongens en meisjes die nog jaren moeten wachten voordat ze het uitgaansleven in mogen duiken.

Waar waren ze?
Waar waren de oudere leerlingen dan wel deze avond? Dat was de vraag die vooral docenten zich stelden die de halfvolle discozaal overzagen. Dezelfde nacht werd deze vraag beantwoord. De politie moest uitrukken om dronken jongeren tot de orde te roepen. In het centrum van het provinciestadje gooiden jongeren met glazen naar passerende auto’s en richten andere vernielingen aan.

In het dorp
De plaatselijke horeca bleek overspoeld te zijn door leerlingen van mijn school. Ze gingen niet naar de disco voor het schoolfeest. Ze hadden via Hyves, MSN en de mobiele telefoon onderling afgesproken om naar het centrum te gaan. De stroom leerlingen was zo groot, dat de café-eigenaar zich wil gaan beklagen bij de schoolleiding, zo melden mijn leerlingen. Hij wil voortaan een seintje krijgen wanneer er weer een feest is. Dan kan hij voldoende personeel inhuren.
Zuur.

Wrang
Nog wranger voor de school is dat er ondanks alle goede voornemens, er toch weer vernielingen zijn aangericht. Dit was een van de redenen om de schoolfeesten alcoholvrij te maken. De school wil niet verantwoordelijk zijn voor vernielingen door dronken leerlingen.

Het zou mij niet verbazen wanneer ook nu weer pogingen ondernomen gaan worden om de schade door de vernielingen op de school te verhalen. Het was immers de avond van het schoolfeest waarop de schade werd aangericht, zo redeneren veel inwoners.

Chagrijn
Als gevolg is het dus drie keer mis op de dag van het schoolfeest. De school en de disco zijn chagrijnig omdat de opkomst tegenvalt op het officiële feest. Tegelijk is de overlast niet afgenomen. Als laatste is het drankverbruik nu vermoedelijk zelfs hoger geweest dan dat het zou zijn geweest wanneer alcohol wel was toegestaan op het officiële feest.

De dronken jongeren waren immers zonder enig toezicht. Op het officiële feest waren docenten aanwezig om toezicht te houden. Dit ontbrak nu volledig in het onderbemande café waar de leerlingen zich volgoten.

Wat nu?
Op mijn school breekt men zich het hoofd hoe het nu verder moet met het schoolfeest. Uit naam van een school alcohol schenken, kan niet. De schade aan de jonge hersenen is te groot. De jongeren verschijnen echter niet, wanneer ze geen alcohol mogen drinken.

Derden
Een school in de buurt heeft het dilemma opgelost door de schoolfeesten door derden te laten organiseren. De school is niet meer verantwoordelijk, want het feest is van een ander. De jongeren hebben hun alcohol. Docenten zijn ook aanwezig. Iedereen tevreden, zo lijkt het. Het is natuurlijk een hypocriete oplossing, maar het lijkt te werken.

Quotum
Quotering van de alcoholconsumptie zou ook kunnen. Geef iedereen recht op vijf alcoholhoudende consumpties en de schade lijkt te overzien. Een enkeling zal muntjes krijgen van iemand die niet drinkt, maar dit probleem zal niet heel groot zijn. Het indrinken van te voren zal een grote vlucht nemen, maar dat is aan te pakken bij de ingang van het feest.

Moet een schoolfeest?
Voordat aan dit soort oplossingen moet worden gedacht, is het de vraag of een schoolfeest nog wel van deze tijd is. Vroeger waren schoolfeesten een van de schaarse feesten in het jaar waarop de remmen los konden. Nu rollen de jongeren van het ene in het andere feest. Na ons schoolfeest was het in een nabijgelegen dorpje drie dagen kermis. Dat betekent dat de jongeren die donderdag dronken waren, dat ook op vrijdag en zaterdag vermoedelijk ook waren. Voegt een schoolfeest voor hen nog wat toe?

Kiezen
De school lijkt te moeten kiezen. Doormodderen op de huidige weg is zinloos. We hebben het slechtste van twee werelden. Een saai feest, met veel overlast. Zou het oer-Hollandse gedoogbeleid ook voor alcohol een uitweg bieden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.