Alcohol kost EU miljarden

De totale kosten worden geschat op zeker 125 miljard euro...

ANP

De totale kosten worden geschat op zeker 125 miljard euro. Dit blijkt uit een onderzoeksrappport in opdracht van de Europese Commissie dat donderdag is gepresenteerd.

In Europa wordt zwaarder gedronken dan in elke andere regio ter wereld. Bier blijft favoriet, gevolgd door wijn.

Ieder jaar kost alcoholgebruik aan 195 duizend mensen in Europa het leven. Veel van de schade die een drinker toebrengt is aan derden. Dit ‘passief drinken’ zorgt jaarlijks voor zestigduizend vroeggeboorten, negen miljoen kinderen die opgroeien in gezinnen met alcoholprobleem, tienduizend slachtoffers van rijden onder invloed en tweeduizend slachtoffers van moord, zo staat in het rapport te lezen.

‘Het zijn vooral de kinderen die de prijs betalen van overmatig drinken’, aldus Wim van Dalen, directeur van STAP, de Stichting Alcoholpreventie donderdag. ‘Voor deze indirecte slachtoffers van passief drinken is nog zeer weinig erkenning.’

Schadelijk alcoholgebruik behoort tot de top drie van de risicofactoren voor de gezondheid in Europa, zo blijkt uit het onderzoek. Alcohol is verantwoordelijk voor 7,4 procent van alle gevallen van ziekte en vroegtijdige sterfte in de EU.

Voorlichtingsprogramma's blijken onvoldoende effect te hebben als wapen tegen alcoholgebruik. Wel vonden de onderzoekers bewijs dat overheidsbeleid als het voeren van accijns zeer effectief is om jongeren te bereiken over de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik. Van Dalen: ‘Het rapport maakt duidelijk dat er voldoende kennis is over welke beleidsmaatregelen effectief zijn en welke niet. Het gaat nu om de politieke wil er iets aan te doen.’

Het rapport vormt de basis voor een nieuw alcoholbeleid dat nog dit jaar wordt gepresenteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden