Alcan overvalt rivaal Pechiney met vijandig bod

De Canadese aluminiumproducent Alcan heeft maandag een vijandig bod van 3,4 miljard euro uitgebracht op het Franse Pechiney. Alcan wil het Amerikaanse Alcoa onttronen als grootste aluminiumconcern ter wereld....

Van onze verslaggever

Het bod van Alcan komt neer op 41 euro per aandeel. Dat is een premie van 21 procent op de slotkoers van Pechiney op de effectenbeurs in Parijs van vrijdag. Het aandeel Pechiney steeg maandag met bijna 8 euro tot 42 euro.

Alcan en Pechiney probeerden in 1999 al te fuseren, samen met het Zwitserse Alusuisse. De Europese Commissie blokkeerde dit omdat de combinatie een te sterke marktpositie zou krijgen op de markt van drankblikjes. Alcan ging daarop verder met Alusuisse.

Ook het nieuwe bod zal leiden tot een EU-mededingingsonderzoek. Volgens analisten hoopt Alcan dat Brussel nu minder streng zal oordelen vanwege de recente opmars van Chinese aluminiumproducenten op de wereldmarkt.

Het gaat slecht in de sector. Sinds begin 2000 zijn de prijzen met ruim 20 procent gekelderd. Kostenbesparing en krachtenbundeling zijn het parool. Door de consolidatie zijn er nog vier wereldwijde spelers over: Alcoa, Alcan, Norsk Hydro en Pechiney.

Alcoa behaalde vorig jaar een omzet van ruim 20 miljard dollar. Alcan boekte een omzet van 12,5 miljard dollar, Pechiney kwam uit op 11,9 miljard euro. Als het overnamebod van Alcan slaagt, ontstaat de grootste aluminium-en verpakkingsproducent ter wereld met 88 duizend werknemers.

Pechiney, dat een grote vestiging heeft in Vlissingen, betitelde maandag de toenadering van Alcan als 'ongevraagd'. De directie wil zich op korte termijn buigen over een strategie om zich Alcan van het lijf te houden.

Alcan verklaarde maandag dat bestuursvoorzitter Travis Engen vorige week al wel in twee ontmoetingen de belangrijkste elementen van het overnamebod heeft doorgegeven aan zijn Franse collega Jean-Pierre Rodier.

Pechiney probeerde eerder dit jaar vergeefs de aluminiumtak van het Brits-Nederlandse staalbedrijf Corus over te nemen. De verkoop van deze divisie werd door de rechter verboden nadat de Nederlandse raad van commissarissen bezwaar had aangetekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden