Albright ziet 'nieuw elan' in vredesproces Midden-Oosten

Voor het eerst in maanden is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright optimistisch over een vergelijk tussen Israëli's en Palestijnen....

THEO KOELE

Van onze correspondent

Theo Koelé

TEL AVIV

Met zichtbaar genoegen zag Albright gisteren toe hoe de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse leider Arafat elkaar de hand gaven. Op het Witte Huis in Washington, waar de tegenstrevers elkaar kortgeleden ontmoetten, was zelfs deze symbolische handeling onmogelijk.

Albright signaleerde 'een nieuw elan', en bracht een toost uit op 'een nieuw hoofdstuk' in de relaties tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. Ze wist Netanyahu zover te krijgen dat hij op Palestijns grondgebied met Arafat sprak.

In Erez, de noordelijke grens van Israël en de Gazastrook, boekten Netanyahu en Arafat 'belangrijke vooruitgang', volgens Albright. Nog niet eerder had Netanyahu de Gazastrook betreden sinds Arafat daar de baas is. Centraal in de gesprekken stond de terugtrekking van Israëlische troepen op de Westbank, in ruil voor Palestijnse plannen om terrorisme te bestrijden.

Albright was naar het Midden-Oosten gereisd om de top met Clinton voor te bereiden. Die is voorzien voor 15 oktober, maar kan wel enkele dagen duren. Albright brengt Clinton later deze week verslag uit over haar missie.

Ondanks haar optimisme durfde ze niet met zekerheid te zeggen dat de top een succes wordt: 'We moeten de problemen niet onderschatten. Ze zijn erg ingewikkeld.' Er moet nog 'ontzettend veel werk' worden verzet door een Amerikaans onderhandelingsteam dat ze in de regio achterliet. Volgens de Israëlische televisie is de Amerikaanse CIA doende een akkoord tussen Israël en de Palestijnen over de bestrijding van terrorisme tot stand te brengen. Eerdere pogingen faalden.

Vooral de Israëli's probeerden Albrights optimisme over de komende top in de VS te temperen. Netanyahu zei dat hij niet tot elke prijs een akkoord zal sluiten met Arafat. President Clinton is erop gebrand een doorbraak te bereiken in het vredesproces. Hij wil dolgraag de aandacht afleiden van de nakende procedure in het Congres om hem tot aftreden te dwingen wegens de affaire-Lewinsky.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden