Albright dreigt Milosevic met ingrijpen NAVO

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright eist dat de Joegoslavische president Slobodan Milosevic het offensief in Kosovo staakt....

AFP, Reuters

PRISTINA

Albrights woordvoerder zei donderdag dat ze die boodschap de dag ervoor aan Milosevic had laten overbrengen door de Amerikaanse gezant Hill.

De NAVO houdt volgende week oefeningen in Albanië en volgende maand in Macedonië. 'Ik denk niet dat hij mag twijfelen aan ons vermogen om zeer snel op te treden, of dat nu met grondtroepen of met de luchtmacht is', zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

In Belgrado probeert de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Nikolaj Afanasjevsky, deze week Servië tot onderhandelingen te bewegen. Rusland is een traditionele bondgenoot van Servië en sterk gekant tegen buitenlands ingrijpen in Kosovo.

Nadat hij woensdagavond had overlegd met de Joegoslavische vice-premier Nikola Sainovic, sprak Afanasjevsky donderdag met Milosevic.

Volgens het staatspersbureau Tanjug waren Milosevic en Afanasjevsky het er snel over eens 'dat het terrorisme op krachtige wijze moet worden bestreden', maar ook dat 'de dialoog een kans moet krijgen'. Servië zou de terugkeer van de vluchtelingen moeten vergemakkelijken en hen materiële steun verlenen.

Milosevic riep, volgens Tanjug, de internationale gemeenschap op 'nu eindelijk eens onomwonden de terroristische activiteiten in Kosovo te veroordelen' en 'een einde te maken aan de hulp die de terroristen uit het buitenland ontvangen'.

Terroristen is de term waarmee Joegoslavië de strijders van het UCK aanduidt.

Nieuwe Servische beschietingen hebben donderdag weer duizenden Albanezen in de streek Drenica, in het centrum van Kosovo, op de vlucht gejaagd. In Drenica verliezen de Albanese rebellen van het UCK, het Kosovo Bevrijdingsleger, de ene na de andere basis. Vele duizenden mensen zijn al op de vlucht geslagen.

De Joegoslavische ambassade in Wenen heeft bij de Oostenrijkse regering geprotesteerd naar aanleiding van berichten in de krant Die Presse, dat er massagraven gevonden zijn in Kosovo. Die Presse en ook de Berlijnse krant Tageszeitung, die dezelfde correspondent delen, kregen een brief op poten van de ambassadeur. Volgens de Servische media heeft Belgrado beide kranten een proces wegens smaad in het vooruitzicht gesteld.

De correspondent, Erich Rathfelder, had dinsdag beweerd dat hij met eigen ogen een massagraf had gezien in de buurt van Orahovac. Daarin zouden de Serviërs 567 lijken hebben gedumpt, voornamelijk van kinderen. Rathfelder gaf donderdag toe dat hij het bericht uit de tweede hand had.

Een inderhaast naar Orahovac afgereisde missie van Westerse diplomaten kon geen bewijs vinden voor het bestaan van een massagraf, zeiden de secretaris-generaal van de NAVO, Javier Solana, en de VN-rapporteur voor de mensenrechten, Jiri Dienstbier.

De Servische autoriteiten grijpen de onjuist gebleken berichtgeving aan om de buitenlandse pers aan banden te leggen. Een aantal journalisten is 'vriendelijk doch dringend' verzocht om het land te verlaten. Onder hen zou ook de Nederlandse correspondent Harald Doornbos zijn, maar Radio 1 en de Geassocieerde Persdienst, waarvoor hij werkt, zeggen niet te weten van moeilijkheden. Doornbos is teruggekeerd naar zijn standplaats Sarajevo en was donderdagavond niet op de hoogte van maatregelen tegen hem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden