Albert wil toch geen polemiek over premie

VAN ONZE SPORTREDACTIE

AMSTERDAM - Niels Albert leidde zondag bij het WK veldrijden voor profs van start tot finish. Toen de Belgische prof een dag later suggereerde dat hij de bondspremie niet wilde delen met zijn ploeggenoten, was België te klein. 'In wat voor wereld leven we', vroeg bondscoach Rudy de Bie zich onthutst af.

Niemand heeft zijn benen stilgehouden of de vlucht van Niels Albert beschermd, oordeelde de manager van de wereldkampioen, Christophe Roodhooft. Waarom zou Albert de 22 duizend euro dan delen met zijn landgenoten? 'Het is toch duidelijk dat Sven Nys en Kevin Pauwels hem wilden terughalen.'

Bondscoach De Bie ontkende die lezing. 'Ze hebben Niels in de eerste strook ook geholpen. En toen Niels weg was, hebben de Belgen Stybar teruggehaald', aldus De Bie.

Roodhooft: 'De anderen hebben zich niet aan de afspraak gehouden en hebben ervoor gekozen om voor hun eigen kansen te gaan. We moeten ook heel eerlijk zijn: die 22 duizend euro, wat neerkomt op 3.500 euro per man, is niet het einde van de wereld voor jongens die het WK reden.'

De Belgische profs maakten aan de vooravond het WK in Koksijde de afspraak dat de premie voor de winnaar zou worden gedeeld. Het is een vaste afspraak, en niet alleen in het Belgische kamp. De ploeggenoten van Albert in Koksijde waren dan ook onaangenaam verrast. 'Er is een duidelijke afspraak die moet worden gerespecteerd', vond Nys.

In België leidde de beslissing van Albert tot grote ophef. Uiteindelijk bezweek de wereldkampioen onder die druk en besloot hij zijn winstpremie alsnog ter beschikking te stellen aan de Belgische selectie. Manager Roodhooft bracht de gemoederen tot bedaren. 'We willen Niels vooral van zijn wereldtitel laten genieten en het was nooit onze bedoeling om hier zo'n polemiek rond te creëren. Niels wil ook absoluut niet overkomen als iemand die alleen aan geld denkt', aldus Roodhooft.

'Het is jammer dat dit zo moet lopen', reageerde De Bie. Albert kan een premie van 50 duizend euro van zijn sponsor tegemoet zien. Ook kan hij een seizoen lang hoger startgeld bedingen bij de organisatoren van veldritten.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden