Albert II loopt Filip voor de voeten

BRUSSEL - Koninklijke abdicaties zitten in de lift, met Nederland, België en Spanje als trendsetters. Maar België merkt nu dat zo'n afgetreden koning best hinderlijk kan zijn. Volgende week zenden VTM en RTL een openhartig interview uit met Albert II, sinds vorig jaar koning in ruste. Zijn 'getuigenis voor de geschiedenis' brengt zijn zoon Filip in een lastig parket.

Het probleem zit hem niet in de inhoud. Niemand heeft het twee uur durende interview gezien, maar volgens de makers bevat het geen schadelijke uitspraken. De joviale Albert vertelt over zijn moeilijke jeugd, zijn huwelijksproblemen en de historische fases in zijn koningschap, zoals de affaire-Dutroux of de regeringsvorming van 541 dagen.

'Albert heeft er tijdens het hele interview voor gezorgd dat hij het koningschap beschermde, inclusief zijn zoon', zegt Pascal Vrebos, de Franstalige sterinterviewer die Albert aan de tand mocht voelen. De gepensioneerde vorst kreeg het interview vooraf te zien en liet drie korte passages schrappen. Over Delphine Boël, zijn veronderstelde buitenechtelijke dochter, blijft hij op de vlakte.

Toch wringt het interview, vooral omdat het zonder medeweten van koning Filip werd opgenomen. Albert informeerde zijn zoon maandagavond per brief, slechts één dag voor de uitzending werd aangekondigd. 'Wij zijn nooit geconsulteerd of op de hoogte gebracht van het project', klonk het bij de communicatiedienst van het Paleis. 'Uiteraard moet zo'n interview via ons gaan.'

Bovendien is de timing van het interview slecht, net tijdens een gevoelige periode in de Belgische politiek. Komende dinsdag brengt N-VA-voorzitter en informateur Bart De Wever zijn eindverslag uit bij koning Filip, een cruciaal moment en zonder twijfel de grootste test voor Filip sinds het begin van zijn koningschap.

Net die dag komt Albert met zijn confidenties, ook nog eens volledig in het Frans, de taal waarin hij zich het best kan uitdrukken. In een land waar net een Vlaams-nationalistische partij de verkiezingen won en waar elk taalakkefietje wordt uitvergroot, is dat op zijn minst onhandig.

Waarschijnlijk had Albert, die vrijdag zijn tachtigste verjaardag viert, geen slechte bedoelingen. Hij heeft het naar verluidt moeilijk met zijn rol op de achtergrond en met enkele negatieve beoordelingen in de media. Hij wilde zijn imago herstellen, zijn versie van de feiten geven. Zoals prins Bernhard ooit deed in de Volkskrant, met als grote verschil dat diens interview postuum verscheen.

Door zijn eigengereide optreden ontpopt Albert zich tot een stoorzender in de nieuwe, meer gestroomlijnde communicatiestrategie van koning Filip. Die doet het onverwacht goed als koning, gebruikt Twitter en binnenkort ook Facebook en ziet zijn populariteit stijgen. Alleen zijn ouders krijgt hij niet onder controle.

Dat werpt een schaduw over Filips prestaties. De Vlaamse populaire pers, nooit erg fijngevoelig als het over de monarchie gaat, speculeerde al over 'intriges' en 'wraak' binnen het koningshuis. En de commentator van De Morgen vroeg zich af: 'Als zelfs de oude koning de autoriteit van de nieuwe koning niet erkent of respecteert, waarom zouden zijn onderdanen dat dan nog doen?'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden