Albert Heijn wil van 08.00 tot 20.00 uur winkels openhouden

De FNV Dienstenbond komt vandaag met nieuwe voorstellen om de cao-onderhandelingen voor de supermarkten vlot te trekken. De bond lijkt bereid het verzet tegen langere winkeltijden te staken....

HARRY VAN GELDER

Van onze verslaggever

Harry van Gelder

AMSTERDAM

Nu is dat nog onmogelijk omdat de verruiming van de winkelsluitingswet nog niet van kracht is. Komend najaar behandelt de Tweede Kamer het desbetreffende wetsvoorstel van minister Wijers van Economische Zaken. Wijers wil de winkeltijden verruimen tot 22.00 uur. Albert Heijn loopt daarop vooruit en heeft deze week alle managers over zijn plan ingelicht.

De Dienstenbond CNV zegt verbijsterd te zijn over het plan van AH. De bond neemt het Albert Heijn kwalijk niet in de plannen gekend te zijn. Volgens de bond heeft het levensmiddelenconcern geen zicht op het omzet verhogende effect en de uiteindelijke kosten en baten van het plan. De bond denkt dat reorganisaties onontkoombaar zullen zijn.

De voorstellen van de FNV Dienstenbond vloeien voort uit een peiling onder de leden. Daaruit is gebleken dat werknemers van supermarkten niet bereid zijn na zes uur 's avonds te werken zonder extra vergoeding.

De gesprekken over een nieuwe cao voor de ruim tweehonderdduizend supermarktwerknemers verkeren in een impasse. De vakbondsleden hechten geen geloof aan toezeggingen van de supermarktwerkgevers. Een compromis van dienstenbond en werkgevers werd om die reden van tafel geveegd.

FNV-onderhandelaar W. Noordman probeert vandaag de cao-commissie van zijn bond achter de nieuwe plannen te krijgen. Voor een deel komt Noordman terug van eerdere afspraken. Hij eist nu extra compensatie voor het werk buiten de kantooruren en de toezegging van de werkgevers dat het supermarktpersoneel intensief wordt betrokken bij het opstellen van de roosters.

De verdeling van de werktijden mag niet alleen in handen komen van de winkeliers, vindt Noordman. Daarmee hoopt de cao-onderhandelaar het wantrouwen onder zijn leden weg te nemen. In ruil voor dit voorstel wil de bond praten over verdergaande flexibilisering.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden