Albert Heijn doet bespoten groente in de ban vanaf 2005

Supermarktketen Albert Heijn wil vanaf 2005 alleen nog maar onbespoten land- en tuinbouwproducten in het assortiment opnemen. 'De consument vraag er om', aldus een woordvoeder van het bedrijf....

Van onze verslaggeefster

Albert Heijn is al sinds 1990 bezig om, in samenwerking met de telers, het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen terug te dringen. Maar dat de kruidenier uiteindelijk geen enkel chemisch bestrijdingsmiddel meer toe wil laten, was nog niet bekend.

Op een congres over chemische bestrijdingsmiddelen in Wageningen maakte W. Hofmans, technoloog bij de afdeling kwaliteit van Albert Heijn, eind vorige week die doelstelling bekend. Het concern is er van overtuigd dat die belofte in 2005 waargemaakt wordt. 'Anders maken we zoiets niet bekend', aldus een zegsman van Albert Heijn.

Volgens LTO-Nederland, de vertegenwoordiger van agrarisch Nederland, is het plan van Albert Heijn technisch uitvoerbaar. Onkruid kan ook machinaal worden gewied. Die methode is echter vaak dodelijk voor vogels die zich tussen de gewassen genesteld hebben. Daarom zetten land- en tuinbouworganisaties vraagtekens bij Albert Heijns voornemens.

De onbespoten groenten en fruit zullen naast de biologische producten in het schap van de kruidenier komen te liggen. 'Dat zijn toch twee verschillende dingen', benadrukt het concern. Biologische landbouw gaat nog een paar stapjes verder dan het het in de ban doen van chemische bestrijdingsmiddelen. Bovendien vereist de biologische teelt een keurmerk dat door een onafhankelijke instantie wordt gecontroleerd.

In 1990 startte Albert Heijn het systeem van de gecontroleerde teelt voor milieuvriendelijker producten. De telers die leveren aan Albert Heijn moeten zich aan een reeks milieumaatregelen houden. Naleving wordt intensief gecontroleerd. Ook met buitenlandse telers worden steeds vaker afspraken gemaakt over het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Ongeveer de helft van de aardappelen, groenten en fruit bij Albert Heijn zijn afkomstig uit het buitenland.

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is al flink teruggebracht voor gewassen als andijvie, bloemkool, sperziebonen en uien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden