Albert Cuypmarkt is opgebroken Pijp zat

De ondernemers rond De Cuyp komen met acties, als niet gauw wat gebeurt aan de onbereikbaarheid...

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

AMSTERDAM ‘Gezellig met de boot naar de Albert Cuypmarkt.’ Het is een suggestie van verontwaardigde kooplui, die zeker weten dat de gevreesde Amsterdamse opbreekwoede hun binnenkort de das zal omdoen.

Leveranciers en bezoekers van ‘de Cuyp’ – 103 jaar oud, niet de grootste, wel de bekendste markt van Nederland – worden al geruime tijd geplaagd door de aanleg van de Noord-Zuidlijn.

De ellende van de bouwputten aan de kop van de markt op de Ferdinand Bolstraat, waar bezoekers hun leven niet zeker zijn wegens passerende trams en het ontbreken van parkeergelegenheid voor fietsen, zal tot ver in het volgende decennium voortduren.

Komende november gaat bovendien een belangrijke toevoerroute, de parallel aan de Cuyp lopende Stadhouderskade, dicht wegens herprofilering. Deze afsluiting, zo zegt voorzitter Ben Bockstael van Ovac (ondernemersvereniging Albert Cuyp) heeft rampzalige gevolgen voor de markt. ‘Nog slechter bereikbaar, nog minder parkeerplaatsen.’

Wat Bockstael en de inmiddels 160 bij zijn vereniging aangesloten ondernemers bovenal stoort, is dat het her en der openbreken van belangrijke verkeersaders zonder enig overleg met de getroffen ondernemers gebeurt. Hij verwijst naar de huidige verbouwingen en profileringen, waardoor tot minstens eind deze maand grote delen van de hoofdstad, en dus ook de Cuyp, nauwelijks toegankelijk zijn voor verkeer van buiten.

‘Stad op slot, ondernemers de klos’, luidde derhalve de kop van een brief die Bockstael al in april dit jaar naar het gemeentebestuur en stadsdeel Oud-Zuid stuurde. Hij stelde en stelt nu weer diverse maatregelen voor, die de omsingeling door stratenmakers enigszins kunnen doorbreken, zoals ‘het inzetten en bekendmaken van een busbootverbinding tussen de binnenstad en de Cuyp’. Een aanvraag voor het plaatsen van een steiger aan de Stadhouderskade is ingediend.

Reacties van gemeentewege tot nu toe: nihil.

Bockstael: ‘Dat steekt natuurlijk. Hoewel wij er als Ovac officieel niets mee te maken hebben, heb ik gehoord dat er acties op komst zijn. De ondernemers pikken het niet langer. Wat voor acties? Daarover kan ik helemaal niets zeggen. We moeten de verrassing natuurlijk niet van tevoren weggeven.’

Acties op de Albert Cuypmarkt, het zou een unicum zijn voor de marktkooplui, die elkaar doorgaans het licht in de ogen niet gunnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden