Albayrak weerspreekt rapport

Tendentieus, vooringenomen en vol feitelijke onjuistheden. Zo omschrijft Nurten Albayrak, de voormalige topvrouw van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers het rapport van de commissie-Scheltema.

AMSTERDAM - Volgens Albayrak, die in het rapport wordt beschreven als een dominant bestuurder die niet open staat voor kritiek, 'moest ze koste wat het kost definitief ongeschikt verklaard worden'. 'Ik heb jarenlang goed gefunctioneerd', aldus de voormalige COA-topvrouw donderdag tijdens een persconferentie.


In september vorig jaar ontstond ophef nadat anonieme medewerkers klaagden over de angstcultuur bij het COA. Ze zou bovendien gelogen hebben over haar salaris. Inmiddels staat ze al zeven maanden op non-actief, en deed de commissie-Scheltema onderzoek naar de beschuldigingen. Woensdag publiceerde de commissie 'vernietigende conclusies' over haar functioneren. Het COA kondigde haar ontslag aan.


Of ze aanspraak gaat maken op de 18 maandsalarissen waar ze bij ontslag recht op heeft, wilde Albayrak niet zeggen. 'We wachten af wat het COA aanbiedt', aldus haar advocaat Anita Verbeke. 'Albayrak is ernstig beschadigd, we zijn benieuwd wat het COA zal doen om die schade te herstellen.'


Woensdag zeiden Kamerleden dat ze het te veel ontvangen salaris terug zou moeten betalen, de PvdA wil zelfs onderzoeken ze strafrechtelijk vervolgd kan worden. Verbeke: 'Dan zou het arbeidsrecht in Nederland op de schop moeten. Ze heeft een rechtsgeldig arbeidscontract met de raad van toezicht afgesloten.'


Albayrak herkent zich niet in de conclusies van Scheltema. Volgens haar is 'het tekenend hoe de onderzoeksresultaten door de commissie geïnterpreteerd worden. Er is mogelijk met voorbedachten rade aan een slotconclusie gewerkt'. Ze ontkent te hebben gelogen over haar salaris en het privégebruik van de dienstauto.


Volgens de onderzoekers heeft het COA tegen de Belastingdienst gezegd dat Albayrak haar dienstauto niet privé gebruikte, ze zou dan ook geen fiscale bijtelling hoeven te betalen. De Belastingdienst accepteerde dit niet, omdat het COA geen rittenadministratie kon overleggen. Om de fiscale bijtelling te compenseren, werd het salaris van Albayrak verhoogd. Uit het rapport blijkt nu dat ze de dienstauto wel privé gebruikte


Toen er ophef ontstond, heeft ze geprobeerd het privégebruik te maskeren door alsnog afspraken in haar agenda te zetten, aldus de commissie die onder leiding stond van oud-staatssecretaris Scheltema. 'Vastgesteld is dat acht achteraf ingevoerde werkbezoeken in werkelijkheid niet hebben plaatsgevonden.'


Volgens Albayrak was het privégebruik van de auto algemeen bekend en had ze geen reden om het te maskeren. Ze suggereerde donderdag dat er mogelijk na haar non-actiefstelling met haar agenda is geknoeid.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden