Albayrak vormt tandem met Cohen

Oud-staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) staat bij de verkiezingen van 9 juni opnieuw op nummer 2 van de PvdA-kandidatenlijst.

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn

Ze laat daarmee fractievoorzitter Mariëtte Hamer achter zich, op nummer 4. Oud-onderwijsminister Ronald Plasterk neemt de derde plaats in. Dat blijkt volgens ingewijden uit de conceptkandidatenlijst die de PvdA dinsdagmiddag presenteert.

De partij kiest met het tandem Cohen-Albayrak net als de PVV van Geert Wilders, voor een sociaal-culturele focus: integratieproblemen, het wij-zij-denken, de achterstanden in de oude wijken. Oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) is de hoogste op de lijst met een duidelijk economisch profiel: plaats 6.

Ahmed Marcouch

Hoogste nieuwe binnenkomer is oud-stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Slotervaart, Ahmed Marcouch op nummer 11. Andere nieuwe namen zijn naar verluidt: Jacques Monasch, voorheen campagnestrateeg bij de PvdA, Henk Nijboer, econoom aan de Universiteit Leiden, Mohammed Mohandis, raadslid in Gouda en voorzitter van de Jonge Socialisten, en media-adviseur Tjeerd van Dekken uit Groningen.

De nummers vijf tot en met tien van de PvdA-lijst zouden worden bezet door Jeroen Dijsselbloem, Jetta Klijnsma, Frans Timmermans, Gerdi Verbeet, Diederik Samsom en Sharon Dijksma.

Paul Kalma

Een opvallend lage plek, boven de 40, is er voor Paul Kalma. Voor hij in 2006 in de Tweede Kamer kwam, was Kalma voorzitter van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Hij toonde zich de afgelopen jaren meermaals een luis in de pels. Kalma lapte de fractiediscipline aan zijn laars en stemde vorig jaar tegen de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Ook schreef hij regelmatig opiniestukken in kranten, waarin hij vraagtekens zette bij de koers van zijn partij.

Hoge plaatsen, tussen 10 en 15, zijn er voor buitenlandspecialist Martijn van Dam en oud-wethouder in Utrecht, Hans Spekman. Op een teleurstellende plek komen Mei Li Vos, oprichtster van de vakbond AVV, en Antillenspecialist John Leerdam.

Concept

De huidige kandidatenlijst is nog slechts een concept. Komende zondag stemmen de leden erover op het partijcongres in Nijmegen.

Nebahat Albayrak (Guus Dubbelman / de Volkskrant) Beeld
Nebahat Albayrak (Guus Dubbelman / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden