Commentaar

'Albayrak kon haar gang gaan. De voorzitter van haar Raad van Toezicht was druk met zijn 13 andere bijbanen'

Nurten Albayrak ging schaamteloos te werk als directeur van Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers. Maar dat kon ze doen, omdat haar Raad van Toezicht, onder leiding van VVD-coryfee Loek Hermans, zat te slapen, schrijft Raoul du Pré.

Loek Hermans.Beeld ANP

Schaamteloos. Wie het rapport over directeur Nurten Albayrak van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) leest, kan er niet omheen: Albayrak moet wel een schaamteloze vrouw zijn. Aan het hoofd staan van een publieke dienst - die zich ontfermt over veelal hulpbehoevende, van huis en haard verdreven mensen - en dan een jaarinkomen incasseren van meer dan 240 duizend euro, ver boven de Balkenendenorm. Schaamteloos.

Dat bedrag niet doorgeven aan minister Leers als die daar vragen over stelt. In plaats daarvan 'per ongeluk' het verkeerde bedrag doorgeven. Schaamteloos.

Met publiek geld een dienstauto bestellen van ruim 100 duizend euro en die vervolgens om onduidelijke redenen weer afbestellen (kosten ruim 16 duizend euro). Schaamteloos.

In je daarna aangeschafte, iets goedkopere dienstauto met enige regelmaat privéritjes maken in de weekenden, tegen de regels in. En met terugwerkende kracht je agenda vervalsen om net te doen alsof je op werkbezoek was. Schaamteloos.

Geen tegenspraak dulden. Elk tegenwicht 'effectief neutraliseren'. Kritische werknemers dreigen met de 'consequenties'. Voorschriften die voor iedereen gelden niet van toepassing verklaren op jezelf. En, als de NOS daarover publiceert, onmiddellijk dreigen met de Raad voor de Journalistiek. Schaamteloos.

Niet verbazingwekkend dus dat Leers haar woensdag meteen ontsloeg. Maar er is meer. De Tweede Kamer doet er goed aan ook die andere conclusie tot zich te laten doordringen: Albayrak kon haar gang gaan doordat de Raad van Toezicht, onder leiding van VVD-coryfee Loek Hermans, haar niets in de weg legde. Signalen werden niet opgepikt, Albayrak zelf was de enige informatiebron. Op klachten over haar salaris werd niet of halfslachtig gereageerd.

Dat krijg je ervan als je denkt, zoals Hermans, dat je veertien bijbanen tegelijk kunt hebben.

Raoul du Pré is politiek redacteur van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden