Albayrak houdt vast aan 2 op 1 cel

Zitten in een meermanscel is ‘reguliere en volwaardige’ gevangenisstraf...

Van onze verslaggever Gerard Reijn

Amsterdam Het plaatsen van meer gevangenen op één cel is ‘een reguliere en volwaardige vorm’ van gevangenisstraf. Dat schrijft staatssecretaris Albayrak aan de Tweede Kamer, in een reactie op scherpe kritiek van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Alle nieuwbouw is gericht op meermanscellen.

De RSJ beschouwt de meermanscel als een noodmaatregel. Ook toenmalig minister van Justitie Donner presenteerde in juli 2003 de plannen als een oplossing voor het cellentekort. Maar nu dat tekort is verdwenen, is Albayrak niet van plan de meerpersoonscel te laten schieten.

Op dit moment zijn er 1.500 cellen geschikt gemaakt voor meer bewoners. Maximaal kunnen hier 4.200 man in. Op 10 juni waren dat er feitelijk slechts 2.550.

Albayrak verwerpt de scherpe kritiek van de RSJ. Die wees begin juni op klachten van gevangenen en op spanningen tussen de celbewoners, met als uitschieter een gevangene die door zijn kamergenoot werd overgoten met kokend water. De RSJ vindt de cellen te klein, en wijst erop dat het Europese beleid nog steeds uitgaat van one man one cell. Maar volgens Albayrak is dat slechts een aanbeveling. Bindende verdragen bieden alle ruimte voor meermanscellen.

Albayrak is wel genegen om de gevangenen meer invloed te geven op de keuze van hun celgenoot, maar ook dan mag de gevangenisdirecteur de gevangenen plaatsen waar hij wil. Bij nieuwbouw wordt de celmaat opgehoogd naar 12 vierkante meter, tegen nu 9 à 10.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden