Albayrak beslist niet over toelating Turkse verloofde

Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Vreemdelingenbeleid, PvdA) wil op korte termijn trouwen met haar Turkse verloofde die in Engeland woont.

Staatssecretaris Albayrak is verantwoordelijk voor de toelating van vreemdelingen in Nederland. Maar om schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, loopt de aanvraag voor een verblijfsvergunning via minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA). Dat schrijft NRC Handelsblad. De verloofde zou via deze route een machtiging tot voorlopig verblijf moeten krijgen.

De bedoeling is dat de aanvraag nog voor de zomer wordt ingediend. De verloofde van Albayrak moet dan een machtiging tot voorlopig verblijf krijgen. De staatssecretaris is politiek verantwoordelijk voor dit soort machtigingen.

Omdat Albayrak iedere schijn van belangenverstrengeling wil vermijden, heeft zij bij de aanvaarding van haar functie als staatssecretaris gemeld dat zij niet zelf over de toelating van haar toekomstige echtgenoot wil beslissen. Die wens is ingewilligd door premier Balkenende.

Het is in politiek Den Haag goed gebruik dat bewindslieden die mogelijk te maken krijgen met belangenverstengeling, afstand doen van een deel van hun portefeuille.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden