Albanië worstelt met mensenrechten-imago

Drie Grieken zijn maandag gewond geraakt toen de Albanese politie een eind maakte aan een kleine demonstratie van etnische Grieken in Tirana....

REUTER; AFP

Reuter, AFP

TIRANA

De rechtszaak werd verdaagd nadat de rechter op verzoek van de officier van justitie de aanklacht van hoogverraad had laten vallen. Indien schuldig zouden de vijf - van wie één een Amerikaans paspoort heeft - de doodstraf hebben kunnen krijgen. De officier liet de aanklacht van hoogverraad vallen, omdat deze zou zijn gebaseerd op de strafwet uit de stalinistische periode onder Enver Hoxha. De strafwet is volgens de officier in strijd met de akkoorden van Helsinki.

De beklaagden, die nu terechtstaan wegens spionage voor een buitenlandse mogendheid en verboden wapenbezit, verklaarden onschuldig te zijn. Volgens hun advocaten kunnen zij daarvoor nog steeds de doodstraf krijgen.

De Albanese autoriteiten zeiden korte tijd 22 Grieken te hebben vastgehouden, onder wie vele journalisten, die aan de demonstratie zouden hebben deelgenomen. Volgens ooggetuigen sloeg de politie een groepje van vijftien etnische Grieken uit elkaar die via spandoeken etnische en religieuze vrijheid ëisten. Zij werden omringd door journalisten. De gewonden waren een Griekse journalist en twee leden van de gemeenteraad van Thessaloniki. Zij zijn met een Griekse helikopter uit Tirana geëvacueerd.

Naar aanleiding van het jongste incident heeft de Griekse regering een protest ingediend bij het bewind in Tirana. Sinds de arrestatie van de vijf, een week na een aanslag op 10 april bij een kazerne waarbij twee Albanese dienstplichtigen om het leven zijn gekomen, zijn de betrekkingen tussen Albanië en Griekenland met de dag verder verslechterd.

Met het laten vallen van de aanklacht van hoogverraad geeft Tirana aan zich zorgen te maken over zijn slechte internationale imago op het gebied van de handhaving van de rechten van de mens.

Tevens is de Griekse regering enigszins tegemoetgekomen. Het argument dat de officier van justitie gebruikte - de strafwet dateert nog uit de tijd van Hoxha - was precies de reden voor de harde woorden van de Griekse prenier Papandreou van zondag. Papandreou noemde het proces een provocatie en dreigde met maatregelen mochten de vijf worden veroordeeld.

Hij trad niet in detail, maar volgens diplomaten doelde de premier op het uitwijzen van alle of een gedeelte van de 300 duizend Albanezen die in Griekenland werken.

Deze arbeiders, van wie velen illegaal in Griekenland verblijven, sturen maandelijks geld naar hun familie in Albanië, dat ondanks een spectaculaire economische groei nog steeds een van de armste landen van Europa is. Griekenland heeft vorige maand een gedeelte van de hulp van de Europese Unie aan Albanië geblokkeerd, om Brussel onder druk te zetten een eigen rapport over de mensenrechten in Albanië goed te keuren.

De vijf mannen die terechtstaan zijn leiders van Omonia, de organisatie die de belangen vertegenwoordigt van de etnische Grieken in Albanië. Volgens Athene wonen er 300 duizend etnische Grieken in Albanië, Tirana zegt dat het er niet meer zijn dan 70 duizend. De VS, die president Berisha van Albanië steunen, houden het op 8 procent van de bevolking: 264 duizend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden