Albanië en Kroatië lid van de NAVO

Beide Balkanlanden hebben er volgens bondgenootschap ‘hard aan getrokken om te voldoen aan de voorwaarden’...

Van onze correspondent Bert Lanting

BRUSSEL De NAVO heeft er sinds gisteren twee nieuwe leden bij: Albanië en Kroatië. De twee landen werden officieel lid nadat hun ambassadeurs de toetredingsdocumenten hadden ingediend tijdens een plechtigheid in Washington.

De NAVO telt nu 28 leden.

Aanvankelijk was het nog onduidelijk of Kroatië wel lid kon worden, omdat Slovenië bezwaren had vanwege een grensgeschil met het buurland. Maar op het laatste moment ging Slovenië toch akkoord. De Slovenen liggen nog wel dwars bij de toetredingsonderhandelingen van Kroatië met de Europese Unie. De Europese Commissie besloot gisteren nog een bespreking met de twee landen af te blazen, omdat Kroatië niet had gereageerd op een bemiddelingsvoorstel van Brussel.

De twee nieuwe leden zullen op de NAVO-top, die morgen begint, officieel worden verwelkomd. ‘Dit is heel goed nieuws’, zei NAVO-woordvoerder James Appathurai. ‘Beide landen hebben er hard aan getrokken om te voldoen aan de voorwaarden van het bondgenootschap wat betreft democratie en militaire hervorming.’

Voor de NAVO heeft vooral de toetreding van de voormalige Joegoslavische deelrepubliek Kroatië een belangrijke symbolische betekenis. Begin jaren negentig woedde er in het uiteenvallende Joegoslavië nog een bloedige oorlog tussen Kroatië en Servië.

Maar voor de andere Balkanlanden zien de kansen om lid te worden van het bondgenootschap er minder gunstig uit. Macedonië zou graag toetreden, maar stuit op een veto van Griekenland, dat bezwaar heeft tegen de naam van het land. De Grieken vrezen dat de voormalige Joegoslavische staat aanspraken zal maken op het noorden van Griekenland, dat dezelfde naam draagt.

Ook andere landen, zoals Georgië en Oekraïne, zullen voorlopig nog wel een tijd in de wachtkamer moeten blijven. Vooral de vorige Amerikaanse regering was erop gebrand Georgië en Oekraïne zo snel mogelijk bij de NAVO te halen, maar op de NAVO-top van vorig jaar in Boekarest bleef het bij de belofte dat zij in de toekomst lid mogen worden.

Onder druk van landen als Duitsland, Nederland en Frankrijk zag de NAVO ervan af de twee landen tot het Membership Action Plan, een soort kandidaat-lidmaatschap, toe te laten.

Net als bij de EU valt ook onder de NAVO-leden een zekere uitbreidingsvermoeidheid waar te nemen. Veel landen betwijfelden ook of Georgië en Oekraïne wel klaar waren voor de status van kandidaat-lid.

Bij Duitsland speelde ook mee dat Berlijn er weinig voor voelde Moskou tegen de haren in te strijken.

De stemming is nog veel negatiever geworden na de oorlog tussen Georgië en Rusland van vorig jaar. Volgens sommige NAVO-landen had zowel Georgië als Rusland boter op het hoofd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden