Albanezen mijden parlement Skopje

De politieke situatie in het breekbare Macedonië is verder verslechterd nu de belangrijkste partij van de Albanese minderheid heeft besloten het parlement te boycotten....

THE GUARDIAN; AP; REUTER

The Guardian, AP, Reuter

SKOPJE

De Albanese Partij van Democratische Welvaart (PDP), een belangrijke deelnemer aan de regeringscoalitie, heeft zich zaterdag uit het parlement teruggetrokken uit protest tegen de veroordeling van tien Albanezen tot zware gevangenisstraffen wegens samenzwering tegen de staat.

Ook de kleinere Albanese Partij, de Nationale Democratische Partij, heeft zich bij de boycot aangesloten. De Albanezen bezetten 23 van de 120 zetels in het parlement in Skopje. De PDP heeft bekendgemaakt dat haar leden die regeringsposten bekleden niet zullen aftreden, maar de coalitie is op dit moment wel haar meerderheid in het parlement kwijt.

Onder de veroordeelden, die tot maximaal acht jaar gevangenis werden veroordeeld, bevinden zich een voormalige onderminister van Defensie en de secretaris-generaal van de PDP. De partij noemde de straffen in een verklaring 'draconisch' en zei dat ze zijn bedoeld om de PDP te destabiliseren.

Regeringsfunctionarissen pogen het ontstaan van een crisissfeer te voorkomen. Premier Branko Crvenkovski zei dat moet worden afgewacht wat de PDP wil bereiken met deze zet. Waarnemers in Skopje vrezen dat de PDP de regering ten val gaat brengen. De partij moet deze week beslissen hoe lang de boycot gaat duren.

De parlementaire crisis komt op een moment dat een politiek gevoelige volkstelling wordt gehouden die een eind moet maken aan geschillen over de grootte van de etnische groepen in Macedonië. De Albanezen claimen dat ze 40 procent van de totale bevolking uitmaken, terwijl de autoriteiten zeggen dat het maximaal om 20 procent gaat.

Gevreesd wordt dat de politieke instabiliteit als gevolg heeft dat de oorlog in Bosnië overslaat naar Macedonië. De voormalige Joegoslavische republiek wordt omgeven door vijandige buren, waaronder Griekenland en Servië, maar wellicht komt het grootste gevaar van de Albanese minderheid in het land zelf.

Eerder dit jaar hebben Albanese extremisten gedreigd met een gewapende opstand als hun geen autonomie zou worden toegekend. Zij hebben dit dreigement onder grote druk van de Verenigde Staten ingetrokken. Ook de president van Albanië is zich gematigder gaan opstellen.

Zondag heeft het klein-Joegoslavische leger zich teruggetrokken uit posities die het net over de grens had ingenomen in het noorden van Macedonië. De terugtrekking van zo'n vijftien Servische soldaten werd bewerkstelligd door de bevelhebber van de VN-troepen in Macedonië, de Noorse generaal Tryggve Teleffsen.

De Servische aftocht kwam vlak voordat een ultimatum afliep van het Macedonische leger, dat had gedreigd de Serviërs van de berg Cupino Brdo te schieten. In het noorden van Macedonië wonen tienduizenden Serviërs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden