Albanezen laten Serviërs pas na lange onderhandelingen vrij

Albanese rebellen van het Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK) hebben gisteren laat in de middag de acht Servische soldaten vrijgelaten die zij vrijdag in het noorden van Kosovo hadden gegijzeld....

AP; AFP; REUTERS

AP, AFP, Reuters

LIKOVAC

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die in Kosovo een verificatiemissie trachten uit te voeren, hebben vijf dagen intensief met het UÇK over hun vrijlating onderhandeld. De invrijheidstelling kwam nadat urenlange besprekingen met het UÇK eerder op de dag leken vast te lopen. William Walker, het hoofd van de OVSE-missie in Kosovo, wilde gisteren niet zeggen of op het laatste moment aan het Kosovo Bevrijdingsleger concessies zijn gedaan.

Het UÇK eiste zondag de vrijlating van negen Albanese gevangenen door de Serviërs. De Joegoslavische autoriteiten meldden gisteren dat de gijzelaars onvoorwaardelijk zijn vrijgegelaten. Vermoed wordt echter dat een aantal Albanese gevangenen binnenkort amnestie zal krijgen, om Servisch gezichtsverlies als direct gevolg van de gijzelaarscrisis te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden