Albanese klaagliederen van een ongekende schoonheid

muziek Een echt vrolijk volkje is het niet, de Albanezen, althans voor zover hun volksaard zich weerspiegelt in de traditionele muziek van het kleine Balkanland....

Ton Maas

Sazet e Përmetit, zo luidt de naam van deze groep uit de zuidelijke stad Përmet in het Albanees. Het woord saz is ontleend aan het Turks – een erfenis van de Ottomaanse overheersing. Anders dan in Turkije, waar saz de naam is voor een langhalsluit, wordt de term in Albanië gebruikt voor een folkloristisch ensemble uit de Töskeria, het zuidelijke deel van het land. De typische bezetting van een saz is klarinet, luit, viool en trom. Het Përmeti Ensemble voegt daar de accordeon aan toe.

Getooid in de traditionele dracht van hun streek brachten de zes muzikanten uit Përmet afgelopen zondag een staalkaart van verschillende stijlen. Vooral tijdens de klaaglijke saz-liederen was een glansrol weggelegd voor klarinettist Genci Muço.

Het weemoedige gejammer van diens instrument werd bovendien op subtiele wijze geïntensiveerd door neerwaartse glissandi uit de viool van Artur Zeqiri. Na de pauze was de toon wat opgewekter en werden ook de ritmes iets regelmatiger, wat aan het einde van de voorstelling zelfs leidde tot een heuse kringdans door enthousiaste bezoekers.

Toch vormden de meerstemmige klaagliederen met hun vrije metrum en traag golvende dynamiek de hoogtepunten van de voorstelling, want de manier waarop de Albanezen erin slagen uit hun misère zulke schoonheid te peuren, is werkelijk ongekend.

Ton Maas

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden