'Alasam komt eens weer thuis, Renske niet'

'Renske komt niet meer thuis. Maar Alasam zal eens weer thuis zijn.' Met die woorden eindigde de moeder van de vermoorde Renske Hekman een slachtofferverklaring die zij donderdag voorlas voor de rechtbank in Groningen.

Redactie

Alasam S., die op 13 april 2011 in Baflo zijn vriendin Renske Hekman met een brandblusser het hoofd insloeg en daarna politieagent Dick Haveman doodschoot, 'was een natuurlijk deel van ons gezin', aldus de emotionele verklaring. De familie heeft nog steeds veel contact met S., die nu bijna 2 jaar in hechtenis zit. De moeder omschreef S. als 'zorgzaam, rustig, humorvol en attent'. 'Renske en Alasam waren twee jaar samen, altijd bezig om hun toekomst vorm te geven. En dan, uit het niets, komt die 13e april.'

De moeder uitte in de slachtofferverklaring ook kritiek op de politie. Renske Hekman werd rond 8 uur 's avonds door Alasam S. gedood. De hele nacht werden ze aan het lijntje gehouden, zo zei ze. Pas de volgende dag, om half 12, kreeg de familie de bevestiging dat de dode vrouw in Baflo inderdaad hun dochter was.

Ook twee zonen, de broer en de echtgenote van de vermoorde politieagent Dick Haveman legden slachtofferverklaringen af. Zijn vrouw vertelde dat ze wel eens bang was dat hem iets zou gebeuren, waarop haar man laconiek reageerde: 'Ik heb altijd mijn pistool nog.' Op 13 april 2011 werd juist zijn eigen dienstwapen de hoofdagent fataal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden