Alarmpas

Onlangs nog in een noodsituatie beland? Goeie vraag, zo pal na de vakantie, vindt Niche. De kans is groot dat je een spectaculair verhaal te horen krijgt, of misschien wel een heel tragische story....

Peter van den Berg

Deze hanger is eigenlijk een luxe uitgave van het min of meer bekende kinderpolsbandje. Sinds de introductie ervan zijn honderden verdwaalde kinderen, vooral op stranden, teruggebracht bij hun ouders. De talismanhanger is er voor kinderen én volwassenen.

Niche kocht deze levensreddende hanger bij de ANWB voor bijna 15 euro. Het kleinood bestaat uit een 'luxe' stalen hanger met roestvrijstalen ketting. De hanger kan uit elkaar geschroefd worden en heeft ruimte voor een alarmpasje.

'De talisman helpt in een noodsituatie en zorgt ervoor dat artsen, verplegers en andere helpers de juiste maatregelen kunnen treffen, zoals het waarschuwen van familie, de huisarts en het toedienen van noodzakelijke geneesmiddelen', zo meldt de bijsluiter.

Hoe werkt het? De 'pas' bestaat uit een 63 centimeter lange invulstrook. In deel I wordt het nummer ingevuld dat in de capsule wordt aangetroffen - belangrijk als er meerdere getroffenen zijn. In deel II komen naam, geboortedatum, adres en nationaliteit, deel III bevat de gegevens van de te verwittigen personen en huisarts.

Deel IV is voor de levensovertuiging , deel V is voor de bloedgroep, deel VI laat ruimte voor medicijngebruik, en het laatste gedeelte geeft de optie autonummer, gegevens over contactlenzen of paspoortnummer te noteren.

Heel handig allemaal. De alarmpas is volledig waterproof, de tekst blijft leesbaar zelfs na maanden in het water. Maar dan. Alarm: 'Nooit invullen met balpen! Gebruik Oost-Indische inkt in zwart of een schrijfmachine.'

Een wat? Niche bevindt zich nu in een noodsituatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden