Nieuws112

Alarmnummers weer bereikbaar: storing KPN is voorbij

De telefoonstoring bij KPN is grotendeels verholpen en 112 is weer volledig bereikbaar, meldt de provider. Het alarmnummer was ruim drie uur lang uit de lucht. Ook het nummer voor niet-spoedeisende gevallen, 0900-8844, deed het niet.

Redactie

De oorzaak is nog niet bekend, maar het lijkt niet om een hack te gaan, aldus Joost Farwerck, lid van de raad van bestuur van KPN, tegen Nieuwsuur.

Vanwege de storing had de overheid alternatieve nummers voor 112 en 0900-8844 in het leven geroepen. Hulpdiensten moesten improviseren om toch bereikbaar te zijn. Ze gebruikten onder meer WhatsApp, Messenger en Twitter. Bovendien werden agenten, ambulances en brandweerauto’s de straat op gestuurd, zodat mensen bij hen alarm zouden kunnen slaan.

De 112 Alarmcentrale van de politie in Driebergen.  Beeld Marco Okhuizen / HH
De 112 Alarmcentrale van de politie in Driebergen.Beeld Marco Okhuizen / HH

De problemen werden veroorzaakt door een grote landelijke storing bij telefoonprovider KPN die rond vier uur in de middag ontstond. Vaste en mobiele telefonie van KPN lagen er uren uit. Mobiele data en vast internet werkten wel. ‘We werken met man en macht aan een oplossing en we vinden het heel vervelend voor klanten’, aldus een woordvoerder van KPN eerder op de middag. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid overlegde met de KPN-directie over de storing.

Diverse gemeenten meldden eveneens dat ze uit de lucht waren. Het landelijke storingsnummer voor gas en elektriciteit was ook niet bereikbaar. De overheid stuurde een NL-Alert uit met twee alternatieve noodnummers.

Telegraaf-tiplijn

In het bericht van de overheid stond ook een nummer voor wie de politie via Whatsapp wilde bellen. Dit bleek echter, tot woede van De Telegraaf, de Whatsapp-tiplijn te zijn van de krant. De Telegraaf sprak van een ‘flater’ en riep het publiek op het nummer niet te bellen.

Meldkamers van de politie adviseerden het publiek bij nood ook gebruik te maken van Facebook, Twitter en Instagram. ‘Wordt volop aan gewerkt!’, meldde onder meer de politie in Enschede. ‘Meldingen met spoed voorzien van locatie en hulpvraag politie via Twitter en/of Facebook.’

De politie adviseerde automobilisten in geval van nood of bij een onveilige situatie op een snelweg te bellen met het nummer van Rijkswaterstaat (0800-8002). Diverse brandweerkorpsen meldden op Twitter dat spoedgevallen aan hen konden worden doorgegeven. ‘De brandweer bezet alle kazernes in de regio, daar kunt u spoedzaken melden’, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, dat onder andere Dordrecht omvat.

Agenten op straat

Korpsen stuurden extra agenten en ambulances de straat op zodat mensen ze konden aanspreken bij ongevallen. ‘Alle agenten in dienst zijn de wijk in gestuurd’, aldus de landelijke politie. ‘Ambulances en politie gaan zichtbaar op straat rijden. Houd hen aan bij spoedvragen’, liet de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid via Twitter weten.

Ook de Landelijke Eenheid stuurde iedereen de straat op. ‘We hebben weleens een gedeeltelijke 112-storing gehad, maar dit is veel meer’, aldus de dienst. De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid adviseerde het publiek in levensbedreigende situaties zelf naar de ehbo-afdeling van een ziekenhuis te gaan.

De Haagse politie is een van de korpsen die zoveel mogelijk agenten de straat opstuurde. Het korps adviseerde bewoners incidenten te melden bij de politiebureaus, die extra werden bemand. ‘Wij proberen alle middelen in te zetten’, aldus een woordvoerder. In een gesprek met de regionale zender Radio West wilde de politie het publiek ook wijzen op de alternatieve noodnummers die in gebruik zijn genomen. Maar door de storing bij KPN kon geen contact worden gelegd met de omroep. Uiteindelijk lukte dit wel, onder andere via WhatsApp.

Politieagenten op straat, bussen van het Rode Kruis die in buitengebieden ‘kwetsbare mensen’ helpen, noodmeldingen via Twitter en Facebook: de storing bij telecomprovider KPN had maandag grote gevolgen. Noodnummers 112 en 0900-8844 waren uren onbereikbaar. De storing toonde de afhankelijkheid van communicatienetwerken: als die wegvallen, is het vooral improviseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden