Alarmknop: overkomst dringend gewenst

Soms wordt het Cor van Essen wat te veel, twee onhandelbare kinderen. Waar is de alarmknop?

Beeld Joseph Jessen

Wij hebben schatten van kinderen, maar heel af en toe kunnen ze onmogelijk zijn. De situatieschets is als volgt. De jongste dochter denkt dat ze ontdekkingsreiziger is en beklimt alle obstakels in huis zonder vrees. De oudste probeert ondertussen een taalverandering door te voeren waarbij de hele woordenschat gereduceerd is tot het woord: NEE.

Op zo'n moment wil ik hulptroepen inroepen en aangezien ik niet genoeg handen vrij heb om een berichtje te sturen of om mijn vrouw te bellen, wil ik gewoon een grote knop om op te slaan waardoor ze weet dat ik wil dat ze z.s.m thuiskomt. Ik heb ervoor gekozen om e-mails te sturen want een e-mail verschijnt op haar smartphone én op haar laptop.

Om dit te bereiken heb ik een Huzzah van Adafruit gekocht. Dit kleine apparaat kan verbinding maken met je wifi en je kunt er ook nog wat sensoren op aansluiten, zoals een knop bijvoorbeeld.

Voor dit project heb ik een grote knop nodig, ik nam er een van het merk Sparkfun. Met de knop en 3 AAA-batterijen aan de Huzzah gesoldeerd kan ik beginnen informatie het internet op te sturen.

Adafruit heeft dat makkelijk gemaakt met een zogenaamde Internet of Things (IoT) website. Met een account en een paar klikken kun je een apparaat aanmelden en een dashboard maken met meters en schuifbalken die weergeven wat het apparaat doorgeeft. En zowaar, wanneer ik op mijn knop druk, verandert op mijn computerscherm in mijn browser een grote 0 in een 1.

Om een mail te sturen heb ik nog een andere internetdienst nodig, namelijk IFTTT (If Then Than That). Ik weet niet hoe ik ooit zonder kon. Via de site kan je dingen makkelijk automatiseren, zoals: ALS vrienden jarig op digitale kalender, DAN stuur felicitatie via Facebook. Of in dit geval: ALS op de Adafruit site 1 verschijnt, DAN stuur een mail.

Met de knop op een omgekeerd houten bak gemonteerd en alle elektronica en internetzaken gereed is het tijd om te testen. De kinderen gedragen zich goed, dus ik zal even moeten testen zonder daadwerkelijk noodgeval. Na acht keer proberen krijg ik van mijn vrouw het verzoek niet meer te drukken.

Meer details op mijn blog: corvanessen.blogspot.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden