Alarmfase ingegaan voor stroom

Stroomnetbeheerder Tennet heeft voor vandaag 'code rood' afgekondigd. De netbeheerder verwacht voor maandag bij enkele elektriciteitscentrales problemen met het koelwateraanbod....

Van onze verslaggever Broer Scholtens

Elektriciteitscentrales, die rivier- en zeewater voor koeling nodig hebben, mogen de temperatuur van het oppervlaktewater tot maximaal 30 graden Celsius laten oplopen. Anders ontstaat bij het teruglozen vissterfte.

Door het extreem warme weer hebben centrales hun stroomproductie moeten beperken om te voorkomen dat de koelwaterlimiet wordt overschreden. Daardoor dreigt nu een tekort aan stroom.

Tennet heeft daarom voor vandaag 'code rood' afgegeven. De netbeheerder verwacht dat vandaag minder dan 700 megawatt aan regel- en reservemogen beschikbaar is. Valt er een grote centrale uit, dan zullen ergens in Nederland consumenten zonder stroom komen te zitten. Normaal houdt Tennet 1400 megawatt, vergelijkbaar met twee grote kolencentrales, aan elektrisch vermogen achter de hand.

Ontstaat er vandaag een stroomtekort, dan is het ministerie van Verkeer en Waterstaat bereid tijdelijk koelwaterontheffingen te geven. Centrales mogen dan het oppervlaktewater iets meer opwarmen, tot maximaal 32 graden Celsius. Centrales aan zee komen eerst in aanmerking voor een ontheffing, aldus een woordvoerder. Daar zijn de minste milieugevolgen te verwachten.

Door de dreigende koelwaterproblemen is zondag de stroomprijs op de spotmarkt APX (Amsterdam Power Exchange) spectaculair gestegen tot de vastgestelde limiet van 1600 euro per ingekocht megawattuur (een maat voor een hoeveelheid elektriciteit). Dat is vijftig tot tachtig maal de normale stroomprijs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden