Alarmbellen voor griepepidemie kunnen zachter worden gezet

Het RIVM presenteerde vrijdag geruststellende cijfers over de Mexicaanse griep. De meeste patiënten kunnen gewoon thuis uitzieken, zonder Tamiflu.

Van onze verslaggeefster Ellen de Visser

‘Als koorts het probleem is, werkt paracetamol ook’, zei RIVM-directeur Roel Coutinho vrijdagmorgen op een drukbezochte bijeenkomst over de laatste stand van zaken rond de Mexicaanse griep. Huisartsen en specialisten zouden Tamiflu alleen moeten verstrekken als daar een medische noodzaak voor is, bedoelde hij te zeggen.

Dat is een abrupte beleidswijziging: begin deze week werd bekend dat alle apotheken volgende week worden bevoorraad met vijf miljoen doosjes van de virusremmer; genoeg voor de 30 procent van alle Nederlanders die straks naar verwachting ziek wordt.

Tot die beleidswijziging werd besloten na de vergadering, woensdag, van het zogeheten outbreak management team, een landelijke groep van deskundigen op het gebeid van infectieziekten en gezondheidszorg. Want de griep lijkt zo mild te verlopen dat de alarmbellen wel wat zachter kunnen worden gezet.

Aura Timen, plaatsvervangend hoofd infectieziektebestrijding bij het RIVM, presenteerde geruststellende cijfers. De koorts duurt ongeveer een week en bijna iedereen kan de griep gewoon thuis uitzitten. Eén jongen overleed, afgelopen maandagnacht, maar hij had een ernstige aangeboren afwijking. Onder de 912 patiënten die de afgelopen drie maanden werden geregistreerd, werden 26 longontstekingen vastgesteld. De enige zwangere vrouw onder de patiënten herstelde probleemloos.

Daar komt bij dat Tamiflu geen wondermiddel is, aldus Jaap van Dissel, hoogleraar infectieziekten aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Complicaties worden er niet altijd mee voorkomen en de virusremmer kan bijwerkingen hebben. Het middel levert een dag minder koorts op en leidt tot 30 procent minder antibioticagebruik en 15 tot 50 procent minder longontstekingen. Maar 10 procent van de patiënten krijgt maag­ en darmproblemen. ‘Als we aan tweehonderd grieppatiënten Tamiflu geven, worden er twintig misselijk of gaan overgeven terwijl we er één antibioticakuur mee voorkomen. Ik kan me voorstellen dat patiënten zich ook zelf afvragen of ze wel Tamiflu moeten slikken. Die afweging moeten huisartsen en patiënten samen maken.’

In een advies aan alle huisartsen en specialisten worden zes risicogroepen benoemd die voorrangszorg behoeven. Patiënten die al ernstig ziek zijn, of die een verstoorde afweer hebben bijvoorbeeld. En vrouwen in het derde trimester van hun zwangerschap. Hoogzwangere vrouwen kunnen door de hoge stand van het middenrif bij eventuele koorts of een longontsteking ademhalingsproblemen krijgen. Daarom is met de beroepsvereniging van gynaecologen afgesproken dat die vrouwen altijd worden behandeld met Tamiflu.

Kinderen onder de 3 jaar moeten altijd in het ziekenhuis worden opgenomen, luidt het advies, omdat in die leeftijdsgroep nog te weinig bekend is over het effect van Tamiflu.

Onderzoek van grieppatiënten naar de herkomst van het virus mag bij niet-risicopatiënten voortaan achterwege blijven. Timen: ‘Voor de genezing is het niet van belang te weten of een patiënt aan de Mexicaanse griep lijdt of aan de gewone seizoensgriep.’

Exacte cijfers zijn vanaf volgende week niet meer voorhanden. Het zijn de peilstations van huisartsen die de komende maanden een indicatie geven over de verspreiding van de ziekte. In de meeste andere landen worden nieuwe griepgevallen ook nauwelijks nog geregistreerd, aldus Timen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden