Alarm Riagg over pilgebruik via pc

De crisisdienst van de Riagg in Amsterdam is gealarmeerd over medicijngebruik via internet. In februari heeft de dienst zeker drie patiënten moeten behandelen voor vergiftigingsverschijnselen....

Bijna iedereen die via internet psychofarmaca bestelt, kreeg eerder van zijn huisarts nul op het rekest, meent psychiater P. Hanneman, verbonden aan de crisisdienst van de Riagg. 'Op internet kunnen ze zonder gemekker en gezeur krijgen wat ze willen.' Twee van de drie patiënten die met spoed door de crisisdienst werden opgenomen, namen te veel medicijnen en slikten volgens Hanneman een 'wonderlijke combinatie' van tranquillizers, antipsychotica en antidepressiva.

Verkeerd gebruik van psychofarmaca kan op korte termijn gevaarlijke bijwerkingen hebben. Zo kunnen antidepressiva hartklachten veroorzaken, een overdosis aan slaappillen kan dodelijk zijn. Vrijwel al deze medicijnen zijn verslavend. Over het langetermijneffect van verkeerd gebruik is weinig bekend, zegt Hanneman.

De Inspectie Gezondheidszorg acht de risico's van medicatie via internet klein. 'Onderzoek in Nederland lijkt erop te wijzen dat van deze mogelijkheid vooralsnog weinig gebruik wordt gemaakt.' De inspectie heeft nog geen aanwijzingen over schade door via internet bestelde geneesmiddelen. Het tegenhouden van illegale invoer van medicijnen is volgens de inspectie een taak van de douane.

Al vindt psychiater Hanneman deze situatie zorgwekkend, reguleren van de online-medicijnverkoop is volgens hem geen optie. 'De enige mogelijkheid is voorlichting. Je moet mensen laten weten: je vergiftigt jezelf.' Het ministerie van Volksgezondheid ontwikkelt op dit moment een portal-site. Die moet mensen verwijzen naar goede websites met medische informatie.

K. Van Beek, directeur van Infodrome, ict-denktank van de overheid , is kritisch over de overheidsaanpak. 'Of iemand al surfend naar medische informatie ook daadwerkelijk op die portal-site belandt, is kennelijk geen vraag. Dat verraadt een achterhaalde manier van denken .'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden