NieuwsVerenigde Staten

Alabama negeert oproepen en voltrekt omstreden executie zwarte gevangene

In de Amerikaanse staat Alabama is een 43-jarige zwarte gevangene ter dood gebracht na jarenlange kritiek op zijn veroordeling wegens moord. De zoon van Martin Luther King deed op het laatste moment nog een beroep op de gouverneur om in te grijpen, maar zij weigerde.

Nathaniel Woods Beeld AFP
Nathaniel WoodsBeeld AFP

Vlak voordat Woods, die de doodstraf kreeg wegens moord op drie agenten, een dodelijke injectie zou krijgen, grepen Amerika’s hoogste rechters wel in. Het Hooggerechtshof gaf zijn advocaten nog de kans om een beroepsschrift in te dienen. Dit werd daarna echter afgewezen.

Woods werd in 2005 samen met een vriend, Kerry Spencer, ter dood veroordeeld. Een jaar eerder waren drie agenten van de politie van Birmingham om het leven gekomen toen ze op zoek waren naar Woods. Eerder op de dag waren ze in aanvaring gekomen met het tweetal. De agenten werden beschoten toen ze het drugspand binnen wilden gaan waar het tweetal verbleef.

Hoewel Spencer zei dat hij de schutter was, kreeg Woods ook de doodstraf opgelegd. Volgens het OM had hij een actieve rol gespeeld bij de inval door de agenten naar binnen te lokken. Spencer ontkent dit echter. Woods zou volgens hem direct op de vlucht zijn geslagen toen hij de agenten zag en Spencer begon te schieten. De dood van de drie agenten trok indertijd grote aandacht in de Alabama.

Onervaren advocaat

Volgens de familie van Woods en zijn nieuwe advocaten rammelden zijn rechtszaak en veroordeling aan alle kanten. Zo zou zijn eerste advocaat zijn werk niet goed hebben gedaan. Hij had geen enkele ervaring met een doodstrafzaak en hij zou geen gedegen onderzoek hebben verricht. Verder zou de raadsman Woods slecht hebben geadviseerd over een voorstel van het OM voor een lagere straf.

Ook werd het OM bekritiseerd omdat het vond dat Woods wegens medeplichtigheid de doodstraf verdiende, terwijl hij geen enkel schot had gelost. ‘Deze zwarte Amerikaan ter dood brengen, wiens zaak zeer slecht werd behandeld door de rechtbanken, kan leiden tot grote onrechtvaardigheid’, aldus Martin Luther King III, zoon van de burgerrechtenleider, in een brief woensdag aan gouverneur Ivey. ‘Hij is zeer waarschijnlijk onschuldig.’ Zij voelde er niets voor om de doodstraf om te zetten in een andere straf.

Familieleden van Woods doen donderdag nog een poging de veroordeling tegen te gaan. De zus van Nathaniel (links in beeld) houdt een transcript omhoog waaruit Woods’ onschuld zou blijken. Beeld AP
Familieleden van Woods doen donderdag nog een poging de veroordeling tegen te gaan. De zus van Nathaniel (links in beeld) houdt een transcript omhoog waaruit Woods’ onschuld zou blijken.Beeld AP

Andere bekende Amerikanen namen het eveneens voor Woods op. Realityster Kim Kardashian, die zich de laatste jaren sterk heeft gemaakt voor diverse gevangenen, vroeg de gouverneur eveneens clementie te tonen. ‘Op de verkeerde plek zijn waar iemand anders op de politie begint te schieten, is geen reden hem medeverantwoordelijk te stellen’, aldus Bart Starr Jr., zoon van de bekende Amerikaanse footballspeler uit Alabama.

De oproep van deze zakenman uit Birmingham trok veel aandacht. ‘Dit was een tragedie voor de familieleden van drie agenten. ‘Maar nu dreigt een nieuwe tragedie omdat het justitiële systeem een persoon in de steek laat’, aldus Starr Jr. Maar de families van de agenten treurden niet na de voltrekking van de doodstraf. ‘Die vreselijke dag had kunnen worden voorkomen als hij enige compassie en respect had getoond voor de politie’, aldus de zus van een van de agenten in een verklaring. Wanneer de doodstraf van Spencer wordt voltrokken, is niet duidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden