Ala Kondre oogt hier en daar wat slordig, maar bewijst de Surinaamse gemeenschap een dienst

Wat is lezenswaardig deze week? Vandaag: Ala Kondre Magazine bewijst de Surinaamse gemeenschap een dienst.

null Beeld
Beeld

Het wordt Steven Brunswijk, ook (of beter) bekend als de Braboneger, in het eerste Ala Kondre Magazine van 2018 niet makkelijk gemaakt. Je hebt nooit aan de zwarte gemeenschap uitgelegd waaróm je doet wat je doet als Braboneger, legt interviewer Jermain Noslin hem voor.

Het antwoord van Brunswijk: 'Omdat ik helemaal niemand iets verschuldigd ben! Waarom zou ik verantwoording moeten afleggen voor wat ik doe?'

Het gesprek is pittig en niet altijd is het verweer van Brunswijk even sterk. Hij krijgt ook de stelling voorgelegd dat 'veel mensen' vinden dat hij met de Braboneger andere Surinamers naar beneden haalt ('absolute onzin!') en moet antwoord geven op de vraag waarom hij voor PowNed filmpjes maakte, terwijl die omroep 'ronduit racistisch' is.

Daar is het uitroepteken weer. Brunswijk: 'PowNed pakte alle bevolkingsgroepen aan! Ook witte mensen.' Dat hij stopt met het gebruik van zijn artiestennaam, is niet op aandrang van 'sommige zwarte mensen die toch altijd wel wat te zeuren hebben'. Hij doet het 'puur om zwart en wit tegemoet te komen, dichter tot elkaar te brengen'.

In de rest van Ala Kondre Magazine is de sfeer aanmerkelijk beter. De voornaamste doelstelling van het tijdschrift is eenheid te creëren in de Nederlands-Surinaamse gemeenschap, zoals hoofdredacteur Peggy Elemans in haar voorwoord schrijft.

Het blad bestaat sinds 2016. Elemans maakt het samen met Ricardo Thomas, haar man. De meeste medewerkers hebben een Surinaamse achtergrond. Dat geldt ook voor de geïnterviewden. De vreemde eend in de bijt is Alexander Pechtold. De link: hij was minister van Koninkrijksrelaties en zijn leraar geschiedenis op de middelbare was van Surinaamse afkomst.

Pechtold wordt onder meer voorgelegd dat in de Surinaamse gemeenschap grote behoefte bestaat aan uitgesproken antiracisten in de politiek. De politicus: 'Het probleem van progressief Nederland is dat we sinds de opkomst van Fortuyn een beetje in onze schulp zijn gekropen (...). Ik vind dat progressief Nederland veel krachtiger moet optreden voor de waarden waarvan we vinden dat ze belangrijk zijn in dit land.'

'Ala Kondre' is een begrip uit het Sranan Tongo dat zich lastig laat vertalen. 'Eenheid' komt nog het meest in de buurt. Het is een bemoedigende titel van een tijdschrift dat hier en daar wat slordig oogt, maar de Surinaamse gemeenschap een dienst bewijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden