Al-Zarqawi slaapt elke nacht in zelfmoordgordel

De meest gezochte man van Irak, terroristenaanvoerder Abu Musab Al-Zarqawi, slaapt elke nacht in een zelfmoordgordel gevuld met explosieven. ‘Hij trekt die nooit uit’, aldus Sheikh Abu Omar Al-Ansari een militante moslimleider die in de Britse krant The Sunday Times vertelt van zijn twee dagen lange ontmoeting met Al-Zarqawi twee...

Van onze buitenlandredactie

Al-Zarqawi probeerde tijdens de geheime bijeenkomst nieuwe samenwerkingsverbanden te smeden tussen het door hem geleide Al Qa'ida in het Tweestromenland en militante Iraakse oppostitiegroepen, aldus Al-Ansari. Vijf groepen sloten ruim een week geleden een pact en richtten de Raad van Mujahedin op, die de acties tegen het Amerikaanse leger in Irak moet coördineren.

Al-Ansari schildert Al-Zarqawi in zijn verslag af als een ‘eenvoudige man’ die wordt omringd door twaalf lijfwachten die meest ook explosievengordels droegen, hij hielp zijn gasten hun handen te wassen voor het rituele gebed, las vijf uur per dag in de koran, luisterde 's nachts naar bandjes en hield discussies over religie.

Amerikaanse autoriteiten hebben verklaard dat Zarqawi tijdens een aanval een been zou hebben verloren. Maar volgens Ansari heeft Al-Zarqawi beide benen nog en loopt hij ‘met vertrouwen en in evenwicht’.

Tegenover ouderen toonde Al-Zarqawi zich bescheiden. Hij had minder kennis. Tijdens het gebed huilde hij. De vier leiders van de andere groepen kwamen de volgende ochtend en Al-Zarqawi goot water uit over de handen van zijn gasten, een taak die meestal voor bedienden is weggelegd. Op het hoofd van de Al Qa'ida-man staat 25 miljoen dollar, net zoveel als op dat van Bin Laden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden