Al Zarqawi: nietsontziende ‘veldwerker’ van Bin Laden

Abu Musab Al Zarqawi, oorspronkelijk houder van een Jordaans paspoort met nummer Z264958, gold als een van de meest gezochte terroristen ter wereld....

ANP

Al Zarqawi is volgens de Amerikanen verantwoordelijk geweest voor een grote reeks aanslagen, ontvoeringen en moorden en hij zou een van de aanstichters zijn geweest van de bloedige strijd tussen soennieten, zijn religieuze achterban, en shi'ieten in Irak. Washington wees de op 30 oktober 1966 geboren radicale moslim ook aan als iemand die persoonlijk ontvoerde Amerikaanse burgers het hoofd heeft afgesneden.

Al Zarqawi was de afgelopen jaren zeker bij Amerikaanse media synoniem met het geweld in Irak. De grote vijand van de VS bleek op een recente video overigens aanmerkelijk minder heldhaftig dan gedacht. Op beelden was te zien dat hij nauwelijks raad wist met een wapen, dat hij ook klungelig hanteerde. Al maanden doen ook berichten in Irak de ronde dat de Jordaniër al enige tijd geen leiding meer gaf aan Al Qa'ida in Irak. Hij zou zo worden opgejaagd, dat hem weinig anders restte dan zich schuil te houden.

Al Zarqawi zou net als Bin Laden in Afghanistan hebben gevochten tegen de Russische troepen. Na zijn terugkeer in Jordanië zat hij van 1992 tot 1997 in de cel, na een veroordeling wegens samenzwering om de Jordaanse monarchie te vloeren. Ergens in 1999 verliet Al Zarqawi het land. Na omzwervingen in Europa, naar verluidt onder meer in Duitsland, dook hij weer op in Afghanistan, waar hij nabij Herat een terroristisch trainingskamp zou hebben opgezet.

Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten was Al Zarqawi ook al snel in Noord-Irak actief. Hij zou daar contacten hebben gelegd tussen Al Qa'ida en de Koerdische Ansar Al Islam van mullah Krekar. Zarqawi is vervolgens in verband gebracht met aanslagen of de voorbereidingen daartoe in Marokko, Turkije, Jordanië, Groot-Brittannië, Duitsland en Spanje.

De naam Al Zarqawi, geboren Ahmad Fadeel Nazzal al-Khalayleh, is niet pas kortgeleden uit de lucht komen vallen. De Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken Powell noemde hem al voor de oorlog in Irak als een bondgenoot van Bin Laden, die in Irak een veilig heenkomen zou hebben gezocht. Hij voerde dat aan als een aanwijzing dat het gevallen regime van Saddam Hussein banden had met het internationaal terrorisme.

De Amerikanen hadden een prijs van 25 miljoen dollar op zijn hoofd gezet, evenveel als op dat van Bin Laden, die nog altijd voortvluchtig is.

Al Zarqawi werd in februari van dit jaar nog door een Jordaanse rechtbank bij verstek ter dood veroordeeld. Ook negen andere vermeende leden van Al Qa'ida kregen de straf opgelegd wegens hun betrokkenheid bij plannen uit 2004 om een aanval uit te voeren met chemische wapens in het koninkrijk. Het was al de vierde keer dat in Jordanië de doodstraf werd uitgesproken tegen Al Zarqawi.

Amerikaanse militaire functionarissen en analisten hebben al maanden geleden gezegd dat de dood van Al Zarqawi allerminst zal betekenen dat het geweld in Irak zal afnemen. De Jordaniër zou al enige tijd zijn leidinggevende rol hebben afgegeven en alleen nog een militaire rol vervullen. Bovendien kan zijn overlijden hem juist tot een martelaar maken, waardoor de intensiteit van de opstand alleen maar zal toenemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden