Al vier dagen in de Russische file

Het verkeer op de M-10 staat sinds vrijdag om de haverklap muurvast. De gebrekkige informatievoorziening en het tekort aan hulp drijven veel Russen tot wanhoop.

VAN ONZE CORRESPONDENTARNOUT BROUWERS

MOSKOU - 'De situatie is buitengewoon moeilijk. Veel automobilisten zijn al dagen onderweg. Er is geen voedsel, geen water en de benzine raakt op. Mensen zien niets van de hulp die is beloofd. Ze naderen een staat van volledige psychologische ontwrichting.'

Deze telefonische hartekreet van een automobilist zondag tegen het persbureau Interfax onderstreept wat elke Moskoviet al wist: Je hebt files, lange files en Russische files. Maar de totale 'transportni kollaps' die vanaf vrijdag de M-10 heeft verlamd, slaat alles.

De M-10, 'Rusland' geheten, is de centrale verkeersader van het land. Zij strekt zich uit over 700 kilometer tussen Moskou en Sint-Petersburg en dagelijks maken zo'n 50 duizend auto's en vrachtwagens er gebruik van. Eind vorige week viel in korte tijd 40 centimeter sneeuw in en ten noordoosten van Moskou. Het auto- en luchtverkeer in de hoofdstad was twee dagen ontwricht, maar dat gebeurt vaker. Op de M-10 gaat het vanaf vrijdag echter volledig mis. Over een geschatte lengte tot 200 kilometer loopt het verkeer in beide richtingen volledig vast.

En zo openbaart de stilstaande M-10 zich als een spiegel van het moderne Rusland en zijn bestuur. De reactie van de autoriteiten voltrekt zich via een bekend scenario: tekortschietende hulp en ontkenning van het probleem, gevolgd door een uitbarsting van volkswoede via sociale media, verlate erkenning van het probleem met als sluitstuk zwartepieten op hoog niveau. 'We hebben heroïsch werk verricht', kraait het hoofd van het Russische wegennet nog op maandagochtend.

Maar dan veegt de minister van Noodsituaties de vloer aan met de hulpdiensten en de gebrekkige informatievoorziening, later op de dag gevolgd door vicepremier Rogozin en premier Medvedev. Iedereen krijgt de schuld: de bestuurders die nog op zomerbanden rijden, de falende hulpdiensten en de slechte wegen. 'Het is, laten we zeggen, geen Europese maar een echte Russische snelweg', zegt Rogozin. Hij wil het leger erop afsturen.

Maar tegen die tijd zitten sommige bestuurders al vier dagen vast. Maandagochtend, na de zoveelste aankondiging dat het verkeer weer rijdt, twittert een radeloze automobilist: 'Sta op M-10 al een dag zonder beweging. Voedsel, water en benzine raken op. De media liegen!!!'

Het vriest 5 graden en delen van de snelweg M-10 lopen door bossen waar hulp ver te zoeken is. Officiële hulp bereikt maar weinigen. Dat de emoties soms hoog oplopen, bevestigt Valeria (die na 44 uur Moskou heeft bereikt) tegen de Komsomolskaja Pravda. 'Mensen waren heel lief en hielpen elkaar, behalve die paar keren toen ze me echt wilden vermoorden.'

Vrijwilligers uit de provincie Tver die slachtoffers van water willen voorzien, melden dat ze worden aangehouden door de lokale gouverneur. Hij scheldt ze uit en dreigt de narcoticapolitie op ze af te sturen om te controleren wat er in hun 'hulppakketten' zit. Sommige bestuurders verlaten hun auto op zoek naar hulp, anderen haken van vermoeidheid af als er midden in de nacht weer een stukje gereden kan worden.

Het zijn behulpzame vrijwilligers die de burger moed geven. Daartegenover staat de middenstand die zich als een leger aasgieren ontpopt. 'De goedkoopste lunch langs de M-10 kost nu 1.500 roebel (bijna 40 euro)', twittert een automobilist, 'de eenvoudigste boterham doet 400 roebel (10 euro)'.

De grootste woede wordt gereserveerd voor de autoriteiten, die lang blijven beweren dat alles in orde is. Valeri Vojtko, hoofd van een truckersvereniging: 'Woede heeft bij ons allang plaatsgemaakt voor wanhoop. Als zoiets gebeurt op zo'n belangrijke snelweg en je krijgt vier dagen loze informatie, dan lijkt het alsof er twee Ruslanden bestaan. Eén op het tv-scherm en het andere in de werkelijkheid.'

Maandagavond meldt Gazeta.ru nog steeds diametraal tegengestelde berichten van autoriteiten en automobilisten over de situatie op de M-10. Alleen de weersverwachting is eenduidig: meer sneeuw.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden