nieuws

Al tientallen reizigers bij de grens onderschept met valse coronapapieren

De marechaussee heeft tientallen reizigers tegengehouden die met vervalste coronacertificaten Nederland in of uit proberen te komen. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van het RTL-programma Editie NL.

Paspoortcontrole op Schiphol. De marechaussee controleert ook de negatieve coronatestuitslagen voor reizigers vanuit en naar Nederland. Beeld ANP
Paspoortcontrole op Schiphol. De marechaussee controleert ook de negatieve coronatestuitslagen voor reizigers vanuit en naar Nederland.Beeld ANP

Reizigers uit hoog-risicolanden moeten een recente, negatieve uitslag van een coronatest kunnen tonen om Nederland binnen te kunnen. Omdat deze verklaringen geen echtheidskenmerken hebben (zoals bijvoorbeeld een watermerk of vingerafdruk), kost het de marechaussee vaak moeite om de valse exemplaren van de echte te onderscheiden. Sinds vandaag kunnen onder meer zakenreizigers, studenten en ‘langeafstandsgeliefden’ van buiten de EU weer naar Nederland reizen.

De marechaussee is extra alert sinds negen reizigers op Schiphol naar Marokko wilden. Allen hadden een negatieve testuitslag bij zich, uitgegeven door dezelfde instantie. Wat opviel: ook het registratienummer van hun tests was identiek. De marechaussee hield ze dan ook tegen, de negen misten hun vlucht.

‘Wij letten op of de vereiste gegevens op het formulier staan en of de gegevens op het document overeenkomen met de gegevens van de reiziger. Daarnaast kijken we natuurlijk hoe een passagier zich gedraagt aan de balie’, zegt woordvoerder Mike Hofman van de marechaussee. ‘Als een passagier verdacht of zenuwachtig verdrag vertoont, zijn wij extra alert.’

De marechaussee controleert in principe alleen reizigers die Nederland binnen willen komen, al kunnen de luchtvaartmaatschappij of het land van aankomst van de uitreiziger een negatieve testuitslag vragen. Bij twijfel over de echtheid daarvan, kan de marechaussee nadere controle doen.

Omdat er (nog) geen digitaal testcertificaat is, zoals de Europese Commissie wil, probeert de marechaussee handmatig een onderscheid te maken tussen de echte en de valse verklaringen. Bij twijfel, bijvoorbeeld omdat iemand in Den Haag woont en naar de andere kant van het land zou zijn gereden voor een coronatest, wordt gebeld met de instantie die het certificaat zou hebben uitgegeven.

Serienummers

De testinstantie kan dan aangeven of zij überhaupt certificaten afgeven’, zegt Hofman. ‘Wij hebben bijvoorbeeld certificaten gezien van instanties die al waren gestopt met deze uit te geven, deze waren dus vals.’ Ook kan de instanties worden gevraagd of ze testcertificaten met bepaalde serienummers hebben uitgegeven. Zij mogen de medische informatie van een getest persoon niet met de marechaussee delen.

Samen met het Openbaar Ministerie zoekt de marechaussee uit welke strafbare feiten reizigers plegen door met valse testcertificaten te willen reizen. Hofman: ‘Is het valsheid in geschrifte of iets anders? Onze sanctie is in ieder geval weigering tot ons land en als iemand probeert te vertrekken met een valse test, zal dat niet gebeuren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden