NieuwsAl-Sisi

Al-Sisi kan tot 2030 president van Egypte blijven dankzij aanpassing grondwet

Abdel Fattah al-Sisi kan nog minstens een decennium aanblijven als president van Egypte. Het parlement stemde met ruime meerderheid in met de aanpassing van een grondwet die dit mogelijk maakt.

 Abdel Fattah al-Sisi Beeld AFP
Abdel Fattah al-SisiBeeld AFP

Terwijl de autocratische leiders in Soedan en Algerije hun macht na decennia onder druk van de bevolking verliezen, verstevigt de voormalige generaal Al-Sisi zijn positie in Egypte. Volgens de nieuwe wetswijzigingen duurt een presidentstermijn voortaan zes in plaats van vier jaar, met een maximum van twee termijnen. Maar voor Al-Sisi is er een speciale uitzondering: hij mag na 2024 een derde termijn ingaan.

Niet spannend

Een spannende stemming was het niet. Van de 554 aanwezige parlementsleden stemden er slechts 23 tegen de wijzigingen. In februari, bij een eerdere stemming over deze wijzigingen, had de president ook al bijna iedereen mee. Toen werd besloten dat hij tot 2034 zou kunnen aanblijven. Nu is dat dus toch veranderd naar 2030. Het is niet duidelijk waarom.

Er staat Al-Sisi nog slechts één obstakel in de weg om de grondwetswijzigingen definitief te wijzigen: een referendum. Dat vindt waarschijnlijk begin mei plaats, nog voor de heilige islamitische maand Ramadan begint. Bij voorbaat staat vast dat de bevolking in grote meerderheid zal instemmen. Caïro hangt inmiddels vol met optimistische posters die de bevolking aanraden dit vooral te doen.

De voormalige generaal Al-Sisi kwam in 2013 aan de macht, nadat zijn militairen de democratisch gekozen islamitische president Mohammed Mursi na massale protesten ten val hadden gebracht. Sindsdien geldt hij als electoraal onverslaanbaar, mede doordat de verkiezingen niet vrij zijn. Vorig jaar werd hij herkozen met 97,8 procent van de stemmen. Alle serieuze tegenstanders waren gearresteerd of gedwongen zich terug te trekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden