Al-Sisi beëdigd als president van Egypte

Oud-legerleider Abdel Fattah al-Sisi (59) is officieel de nieuwe president van Egypte. Zondag werd hij beëdigd in het hooggerechtshof in de hoofdstad Caïro. Al-Sisi vervangt interim-president Adly Mansour. Veel leiders uit Arabische landen woonden de plechtigheid bij, als steunbetuiging aan de nieuwe president.

Beeld van de inhuldigingsceremonie in de Egyptische hoofdstad Caïro Beeld ap
Beeld van de inhuldigingsceremonie in de Egyptische hoofdstad CaïroBeeld ap

In Caïro waren strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Op strategische plekken in de stad stonden tanks opgesteld. Buiten het hooggerechtshof zwaaiden aanhangers van Al-Sisi met vlaggen.
Eind mei won al-Sisi met overmacht de presidentsverkiezingen. Maar het opkomstpercentage was laag, met slechts 46 procent. Al-Sisi heeft beloofd voor rust en stabiliteit te zorgen in Egypte.

De oud-legerleider zette vorig jaar de islamistische Mohamed Mursi af, die de vorige verkiezingen in 2012 had gewonnen. Afgelopen tijd trad hij keihard op tegen Mursi's kamp, de Moslimbroederschap. Honderden aanhangers zijn ter dood veroordeeld.

De Moslimbroederschap deed deze keer niet mee aan de verkiezingen. Ook liberale en seculiere groeperingen bleven weg.

Veiligheidsdiensten stonden al de hele dag op verschillende plaatsen in de hoofdstad Caïro paraat ter voorbereiding op de plechtigheid bij het hooggerechtshof. Naar verwachting zullen veel van zijn aanhangers naar het centrale Tahrirplein komen om de overwinning te vieren.

Hard opgetreden tegen Moslimbroederschap
Al-Sisi, die feitelijk al aan de macht was, heeft de afgelopen tijd keihard opgetreden tegen de Moslimbroederschap. Honderden aanhangers zijn ter dood veroordeeld. De beweging had haar aanhangers opgeroepen niet te gaan stemmen. Ook liberale en seculiere groeperingen bleven weg.

De voormalige legerleider hield een toespraak bij het presidentieel paleis in Caïro. Hij bedankte vertrekkend interim-president Adly Mansour, met wie hij later het 'document van de overdracht van de macht' tekende.

'Laten we van mening verschillen ten behoeve van het land en niet over het land; laten we dat doen als onderdeel van een verenigende nationale mars waarin iedere partij objectief luistert naar de ander zonder verborgen agenda', aldus Al-Sisi.

Voorzichtige reactie Verenigde Staten
De Verenigde Staten zeiden na de verkiezingsuitslag dat ze uitkeken naar samenwerking met de nieuwe leider. Het Witte Huis maakt zich echter wel zorgen over het gebrek aan vrijheid van meningsuiting en vergadering.

Tegen de Nederlandse journaliste Rena Netjes en drie andere buitenlandse journalisten werd donderdag in Egypte 15 jaar cel geëist. De verslaggevers hebben volgens de aanklagers valse informatie verspreid en de verboden Moslimbroederschap een platform geboden.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden