'Al-Shabaab doodt 61 militairen bij bestorming basis Afrikaanse Unie'

Bij een aanval van de islamitische terreurbeweging al-Shabaab zijn in het zuiden van Somalië vrijdag mogelijk meer dan zestig doden gevallen. Volgens al-Shabaab gaat het om Keniaanse militairen die deelnemen aan Amisom, de vredesmacht van de Afrikaanse Unie. Kenia spreekt dit tegen.

Redactie
Archiefbeeld: Soldaten van de Afrikaanse Unie (AU) in Somalië. Al Shabaab viel vrijdagochtend een legerbasis van de AU aan, Beeld afp
Archiefbeeld: Soldaten van de Afrikaanse Unie (AU) in Somalië. Al Shabaab viel vrijdagochtend een legerbasis van de AU aan,Beeld afp

Vrijdagochtend, zo meldden ooggetuigen, blies iemand in een auto zichzelf op bij de poort van een militaire barak bij het plaatsje Ceel Cado, zo'n 550 kilometer ten westen van de Somalische hoofdstad Mogadishu. Daarna zouden tientallen strijders van al-Shabaab de barak hebben bestormd en Keniaanse militairen hebben gedood.

Een woordvoerder van de Keniaanse krijgsmacht ontkende dit. Volgens hem vond de aanval plaats op dat deel van de barak waar zich Somalische regeringsmilitairen ophielden. Over aantallen slachtoffers zei hij niets. Wel zouden later in de dag Keniaanse gevechtsvliegtuigen een tegenaanval hebben uitgevoerd.

De kans is groot dat de aanval wel degelijk ook Keniaanse militaire slachtoffers heeft gemaakt. Al-Shabaab heeft de neiging het aantal doden te overdrijven; de Keniaanse autoriteiten willen het doorgaans veel minder erg doen lijken. Feit is dat het gaat om een van de grootste recente aanvallen van de Somalische terreurgroep.

Al-Shabaab en Trump

Al-Shabaab gebruikte onlangs beelden van Donald Trump in een propagandafilmpje. In de video wordt de oproep van Trump om geen enkele moslim meer toe te laten in de Verenigde Staten getoond.

Zwaar onder vuur

Het is niet voor het eerst dat Keniaanse militairen in het zuiden van Somalië zwaar onder vuur komen. Het afgelopen jaar is dat ook gebeurd bij andere contingenten van Amisom, dat in totaal circa 22 duizend soldaten in Somalië heeft gelegerd. Zo kwamen in juni tientallen Burundese militairen in de buurt van Mogadishu om het leven. Ook Oegandese troepen kenden in 2015 tientallen dodelijke slachtoffers.

Maar al-Shabaab keert zich doorgaans het felst tegen Kenia. Dat doet de groep niet alleen door aanvallen op militairen binnen Somalië zelf, maar ook door aanslagen in Kenia. In de hoofdstad Nairobi bijvoorbeeld vielen bij een aanslag op een winkelcentrum, in september 2013, meer dan zestig doden.

In maart vorig jaar vielen strijders van al-Shabaab de universiteit van Garissa, in het oosten van Kenia aan. Daarbij kwamen 147 studenten om het leven. De universiteit is pas vorige week weer open gegaan. In het noorden van Kenia is regelmatig sprake van aanvallen van al-Shabaab op Keniaanse kazernes en politieposten.

Al Qaida

Binnen al-Shabaab is inmiddels het begin van een machtsstrijd gemeld. De terreurbeweging heeft zich in het verleden steeds loyaal verklaard aan Al Qaida. Maar uit steeds meer berichten blijkt dat ook Islamitische Staat (IS) pogingen doet binnen al-Shabaab te recruteren.

Volgens enkele Somalische media kwam het begin dit jaar tot een vuurgevecht tussen strijders van al-Shabaab die bij Alqaida aangesloten willen blijven, en anderen die zijn overgelopen naar IS. Eind vorig jaar liet een vooraanstaande leider van de groep in de autonome Somalische provincie Puntland weten dat hij zich bij IS had aangesloten.

Al-Shabaab heeft al langer buitenlandse jihadi's in de gelederen. Maar de meeste leiders van de terreurbeweging zijn meer uit op de macht binnen Somalië dan op wereldwijde heerschappij. Ook wensen zij geen orders van buitenaf aan te nemen. Het is echter geenszins denkbeeldig dat IS binnen Somalië, en in het vervolg daarvan binnen Kenia, steeds meer voet aan de grond zal krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden