Al-Sadr stapt uit Iraakse regering

De politieke beweging van de radicale sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr is zaterdag uit de Iraakse regering gestapt. Dat maakte de partij bekend tijdens een persconferentie in de stad Najaf, 160 kilometer ten zuiden van Bagdad...

ANP

De partij laat de sjiitische coalitie van de Iraakse premier Nuri al-Maliki achter met circa de helft van de parlementszetels.

‘Wij hebben geen positieve antwoorden ontvangen op onze verzoeken van de kant van de Verenigde Iraakse Alliantie (VIA) . Daarom kondigen wij ons vertrek aan uit de alliantie’, aldus het hoofd van het politieke partij. De Sadr-groep telt 32 volksvertegenwoordigers.

De VIA bestond oorspronkelijk uit vier grote sjiitische partijen: de Opperste Iraakse Islamitische Raad (voorheen de Opperste Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak, afgekort Sciri), de Dawa-partij, de Sadr-groep en de Fadhila-partij. Het blok bezette toen 130 van de 275 zetels. Dat aantal slonk naar 115 toen Fadhila in maart uit de VIA stapte. De VIA is de grootste groep binnen de regering.

Niet geraadpleegd
Volgens Gufran Saad, een parlementariër van de Sadr-groep, stapt ze uit de alliantie omdat ze niet worden geraadpleegd bij belangrijke beslissingen.

Vorige week liet een zegsman van Al-Sadr al weten dat de groep overwoog de VIA te verlaten omdat de Opperste Iraakse Islamitische Raad en de Dawa een nieuwe alliantie hadden gevormd met twee Koerdische partijen.

Al-Sadr haalde al eerder zijn zes ministers uit de regering van premier Nuri al-Maliki omdat die onvoldoende zou doen om de basislevensbehoeften van de mensen te herstellen.

Maliki verzwakt
Door uit de VIA te gaan wordt Maliki nog verder verzwakt. De regering is ernstig verdeeld waardoor de besluitvorming al maanden is verlamd en belangrijke wetgeving wordt opgehouden in het parlement. De regering telt nog maar 23 ministers, oorspronkelijk waren dat er veertig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden