Al Qaida verovert weer dorp in Jemen
Al Qaidastrijders hebben gisteren opnieuw een dorp in Jemen ingenomen. De terreurgroep lijkt te profiteren van de politieke chaos in het Arabische land.
SANAA - Tientallen militanten zijn zaterdagnacht het dorp Radda binnengedrongen, zo meldden getuigen. Het dorp heeft zestigduizend inwoners en ligt 170 kilometer ten zuidoosten van de hoofstad Sanaa. De kleine politiemacht kon weinig uitrichten tegen de gewapende strijders.
De inname van Radda vergroot de invloed van Al Qaida in de provincie al-Baydah, waar de terreurgroep verschillende dorpen en steden heeft veroverd sinds de opstand tegen voormalig president Ali Abdullah Saleh een jaar geleden begon.
In november vorig jaar besloot Saleh af te treden. Na lang onderhandelen kwam hij met de oppositie tot een akkoord waarin hij toezegde de macht over te dragen aan vicepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi. In ruil daarvoor zou hij immuniteit krijgen. Saleh is echter nog steeds in het land en zijn familieleden hebben onveranderd veel zeggenschap over regering en veiligheidstroepen.
De deal heeft de rust in het Arabische land dan ook niet doen terugkeren. Tegenstanders protesteren onder meer tegen de immuniteitsclausule en eisen dat Saleh berecht wordt voor de misdaden die hij heeft begaan. Het komt geregeld tot gewelddadige botsingen tussen demonstranten en militairen.
Tegenstanders van Saleh stellen dat de militairen bewust een oogje toeknijpen bij de opmars van Al Qaida. Op die manier zou Saleh willen bewijzen dat hij onmisbaar is in de strijd tegen het terrorisme.
Zo beschuldigde Yahia Abu Usba, een van de oppositieleiders, de veiligheidstroepen er gisteren van weinig te hebben gedaan tegen de inname van Radda. Hij waarschuwt dat Al Qaida nu van plan is de olierijke provincie Maarib in te nemen. Dit zou de terreurbeweging nog dichter bij de hoofdstad Sanaa brengen, aldus Usba. Abdo al Janadi, woordvoerder van de partij van Saleh, sprak de aantijgingen tegen. Het zou volgens hem juist de oppositie zijn die heult met Al Qaida. Er is een link tussen de islamistische oppositiepartij Islah en Al Qaida, aldus Janadi.
Buurland Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten waren nauw betrokken bij de deal die leidde tot het opstappen van Saleh. Beide landen hebben Saleh gesteund tijdens zijn 33-jarige heerschappij. Toen de protesten van de bevolking aanhielden, drongen ze aan op zijn vertrek. Zij vrezen dat chaos en een machtsvacuüm de invloed van Al Qaida in het land zal vergroten.
Na het aftreden van Saleh hebben de oppositie en de zittende partijen een eenheidsregering gevormd in afwachting van verkiezingen die in februari moeten worden gehouden.
undefined