Al Qaida-tak eist aanslagen in Beiroet op

De Libanese hoofdstad Beiroet werd gistermorgen opgeschrikt door een dubbele zelfmoordaanslag op de Iraanse ambassade, in het zuiden van de stad. Zeker 23 mensen stierven en 147 anderen raakten gewond. Onder de doden is mogelijk ook een Iraanse diplomaat.

BEIROET - Het is de nieuwste in een serie aanslagen in Libanon, waar politieke en religieuze verhoudingen onder druk staan door de burgeroorlog in naburig Syrië.


Lokale media melden dat een zelfmoordenaar op een motor een bom van 2 kilo opblies, waarna een ander een autobom van 50 kilo deed ontploffen. Het straatbeeld vlak na de aanslagen getuigt van een enorme explosie. De wegen zijn bezaaid met glas, gevels zijn tot op de vijfde verdieping weggerukt, ruiten tot op 100 meter afstand gebroken. Hezbollahstrijders controleren toeschouwers, militairen hebben de wegen afgezet, een enkele soldaat raapt in de ochtend stukken verkoold mensenvlees van straat.


'De eerste bom was klein, maar de tweede was enorm', zegt Rabih Istanbuli, manager van een meubelzaak nabij de ambassade. De entree is besmeurd met het bloed van een getroffen werknemer. 'Ik zag hoe de tweede explosie mensen van hun balkon afblies. Op straat werden mensen gedood door een muur van glas die naar beneden kwam.'


Iran hield Israël verantwoordelijk voor de explosies, maar de aanslag is opgeëist door de Abdullah Azzam Brigades, een lokale tak van Al Qaida. Zij eisen dat Hezbollah haar strijders uit Syrië terugtrekt. Iran bewapent en financiert zowel het Syrische regime als de Libanese sjiitische groep Hezbollah, die duizenden strijders naar Syrië heeft gestuurd om het regime te helpen. De meeste opstandelingen in Syrië zijn soennitische moslims, terwijl het regime wordt gedomineerd door een sjiitische geloofsgroep.


Die scheidslijn loopt ook door Libanon, waar de afgelopen maanden verschillende bomaanslagen zijn gepleegd op voor- en tegenstanders van het regime in naburig Syrië. In de noord-Libanese stad Tripoli komt het regelmatig tot dodelijke gevechten tussen beiden.


Een dubbele zelfmoordaanslag, volgens de Azzam Brigades uitgevoerd door Libanezen, is echter een nieuw dieptepunt. Ook het feit dat de Iraanse ambassade doelwit was, voedt de vrees voor escalatie op Libanese bodem.


Het geweld in Beiroet is mogelijk het gevolg van een nieuw offensief door regeringstroepen en Hezbollahstrijders in Syrië, waarbij rebellen in het nauw gedreven worden. De afgelopen weken heeft het regime enkele buitenwijken ten zuiden van Damascus ingenomen, en verhoogt het de druk op rebellen in Aleppo. Sinds een week belagen pro-Assadstrijders ook de regio Qalamoun, nabij de Libanese grens.


Qalamoun is een cruciale doorvoerhaven voor strijders en wapens vanuit Libanon naar opstandelingen in centraal Syrië, inclusief Homs en Damascus. Het regime wint daar nu terrein met dank aan geld van Iran en strijders van Hezbollah. In het verleden hebben oppositiestrijders ook al doelen in Libanon aangevallen als hen in Syrië het water aan de lippen stond. Bovendien krijgen extremisten steeds meer invloed op de rebellie; zij schuwen zelfmoordaanslagen met veel burgerslachtoffers niet. Ook in Libanon voelen dit soort extremistische groepen zich geroepen hun broeders in Syrië bij te staan.


Rondom de ambassade van Iran, waar het merendeel van de inwoners sjiitisch moslim is, hoor je desondanks nauwelijks een onvertogen woord over Hezbollah en diens betrokkenheid bij de burgeroorlog in Syrië. 'Hezbollah is daar om te zorgen dat extremisten hun strijd niet naar Libanon uitbreiden', zegt een twintiger die zijn naam opgeeft als Hussein. Hij wijst naar de geblakerde auto's en verwoeste gevels. 'Als Hezbollah niet in Syrië vocht, gebeurde dit veel vaker in Libanon.'


Slechts een enkeling ziet de andere kant van deze kip-ei-vergelijking, en betoogt dat Hezbollah's bemoeienis in Syrië dreigt Libanon mee te zuigen in het conflict. 'Het is simpel', zegt de 35-jarige Salim. 'Libanezen vechten in Syrië, dus komen Syriërs in Libanon vechten. We gaan dit soort aanslagen nog veel vaker zien. En onschuldige burgers zullen de slachtoffers zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden