Al-Qaida roept bevolking Saoedi-Arabië op om te demonstreren tegen regering

De leider van al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, heeft de Saoediërs opgeroepen om tegen het koningshuis van Saoedi-Arabië in opstand te komen. Hij zei dat de bevolking inspiratie moet opdoen bij de vele opstanden in de Arabische wereld, waardoor al meerdere leiders in het Midden-Oosten zijn afgetreden of verjaagd.

Redactie
Ayman al-Zawahiri Beeld afp
Ayman al-ZawahiriBeeld afp

Al-Zawahiri zei dit in een videoclip die op een islamitische website was geplaatst. Hij nam het leiderschap van Al-Qaida over nadat Osama bin Laden vorig jaar in Pakistan om het leven kwam bij een inval van de Verenigde Staten in het huis waar hij zich verschool.

'Moslimbroeders in het land van de heilige moskeeën, er is meer dan een jaar voorbij gegaan sinds de bevolking in de Arabische wereld is opgestaan tegen haar leiders. Mijn beste broeders, waarom accepteren jullie het nog steeds dat jullie geregeerd worden door de familie Saud? Zij zijn een van de slechtste, corrupte regeringen en ze stelen jullie geld', zei hij.

'Waarom staan jullie niet op (tegen het huis van Saud - red.), aangezien jullie de medestanders van de profeet zijn?'

In Saoedi-Arabië zijn de massaprotesten, zoals die te zien waren in landen als Tunesië, Libië, Syrië en Jemen, tot nog toe uitgebleven. Vermoedelijk heeft dit deels te maken met de grote publieke uitgaven die de regering vorig jaar heeft aangekondigd. Alleen in de Oostelijke Provincie zijn sinds maart vorig jaar enkele demonstraties geweest.In november kwamen daarbij vier mensen om het leven.

De meeste protesten zijn van de sjiietische minderheid in het land, een groep die zich ernstig door de soennitische meerderheid gediscrimineerd voelt. Volgens activisten zijn er naar aanleiding van de protesten zo'n 500 mensen gearresteerd, waarvan er nu nog ongeveer 80 vast zitten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden