Al Qaida meldt dood van Bin Laden

Al Qaida bevestigt dat Osama Bin Laden dood is. Dit staat in een verklaring op internet die aan de terreurgroep wordt toegeschreven. 'Gelukwensen voor de moslimgemeenschap vanwege het martelaarschap van haar zoon Osama.'

AMSTERDAM - Door de dood van de leider rust 'op de Amerikanen en hun bondgenoten een vloek die hen in binnen- en buitenland zal achtervolgen. Hun blijdschap zal spoedig omslaan in rouw, hun bloed zal worden vermengd met tranen', aldus de verklaring.


Al Qaida, dat moslims in Pakistan oproept in opstand te komen, bezweert 'het pad van de jihad' te zullen vervolgen. Ook zegt de terreurgroep binnenkort een audioboodschap te zullen openbaren die Bin Laden zou hebben opgenomen.


Bin Laden zelf was de laatste jaren vanuit Abbottabad actief betrokken bij het beramen van aanslagen. Dit blijkt uit de eerste analyse van het materiaal dat Amerikaanse commando's hebben meegenomen uit het huis van de Saoediër, dat al maanden vanuit een 'safe house' in de gaten blijkt te zijn gehouden door de geheime dienst CIA.


Tot de eerste documenten die uit het Arabisch zijn vertaald, behoren handgeschreven aantekeningen uit februari 2010. Hierin werd de optie besproken om Amerikaanse spoorlijnen te saboteren. Zo had een trein moeten ontsporen bij een niet nader genoemde brug of vallei, liefst met Kerst, op nieuwjaarsdag of op de naderende tiende verjaardag van '11 september'. Aanwijzingen dat de voorbereidingen al waren begonnen, zijn niet gevonden.


De actie in Abbottabad heeft naar verluidt een schat aan informatie opgeleverd. Naast papieren en notitieboeken zou het gaan om vijf computers, tien harde schijven en ruim honderd andere opslagmedia, waaronder usb-sticks en dvd's.


In de maanden voor de inval blijkt de CIA het huis te hebben geobserveerd vanuit een gehuurd pand in de de buurt. Van daaruit werd alle activiteit rond Bin Ladens schuilplaats geregistreerd met telelenzen, infraroodscanners en afluisterapparatuur. De CIA is tot het uiterste gegaan om ontdekking door de lokale politie of de Pakistaanse geheime dienst te voorkomen.


Nadat het complex in augustus was ontdekt, heeft de CIA het Congres volgens Amerikaanse media om tientallen miljoenen dollars gevraagd om de spionageoperatie te financieren. Hierbij zijn ook satellieten ingezet, die met behulp van radar zochten naar mogelijke ontsnappingstunnels. Op de binnenplaats werd met regelmaat een lange man gesignaleerd die op en neer liep, maar de beelden waren niet goed genoeg om te bevestigen dat het Bin Laden was.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.