‘Al Qaida en Taliban krachtiger’

De VN-topman terrorismebestrijding constateert dat de Taliban nog geenszins zijn verslagen. Maar de situatie is nog niet hopeloos...

Van onze verslaggever Theo Koelé

Al Qaida is aan de winnende hand op het propagandafront, de Taliban zijn allerminst verslagen. De nieuwe VN-topman voor terrorismebestrijding, Mike Smith, constateert het ‘met bezorgdheid’.

Voor hem staat dan ook vast dat de internationale gemeenschap de handen nog lang niet kan aftrekken van Afghanistan. ‘De gevolgen zouden rampzalig zijn’.

‘We weten welke prijs we betalen als we verliezen. De Afghanen kennen het leven onder het Taliban-bewind. Al Qaidastrijders keren uit hun grotten in het grensgebied met Pakistan terug naar Kabul. Dat zal als een magneet werken op jihadisten (moslimstrijders) uit alle windstreken. Zover mag het nooit komen’.

De Australische topdiplomaat Smith treedt komende maand aan als directeur van het Counter-Terrorism Executive Directorate van de VN, en is dan een van de naaste medewerkers van secretaris-generaal Ban Ki Moon.

Deze week nam hij in Den Haag deel aan een conferentie over radicalisering, georganiseerd door Tjibbe Joustra, nationaal coordinator terrorismebestrijding.

Wat kunnen de VN doen aan terrorismebestrijding, met een aantal notoire schurkenstaten in hun midden?

‘We hebben een paar harde noten te kraken. Het gaat om een handvol landen. Er zijn veel, veel meer landen die niet moedwillig terroristen herbergen. Ze ontberen goede grenscontroles, een effectieve politiemacht, banken die illegale geldstromen kunnen tegenhouden. Regeringen zijn overbelast en onderbemand.

‘De VN kunnen helpen bij de opbouw van veiligheidstroepen, juridische bijstand leveren, het bankwezen versterken.

‘De VN zijn goed in het vaststellen van normen en regels, maar minder goed in het afdwingen ervan. We hebben een indrukwekkend netwerk opgebouwd van verdragen waarin terrorisme veroordeeld wordt als onwettig en onaanvaardbaar, in welke samenleving en onder welke religie dan ook.

‘Helaas ontbreekt nog een alomvattend verdrag. Het probleem is onenigheid over de definitie van terrorisme, hoewel iedereen weet wat daarmee bedoeld wordt’.

De strijd tegen het terrorisme speelt zich goeddeels af in Afghanistan. Het einde is nog lang niet in zicht.

‘Vooropgesteld: Al Qaida heeft na de val van het Talibanbewind geen staat meer om op terug te vallen. Geen toegang tot een internationaal vliegveld, geen bewegingsvrijheid, geen trainingskampen. Maar de situatie is nog zorgwekkend.

‘We zien zelfs dat Al Qaida sterker is geworden op het gebied van public relations. Ze vuren een constante stroom videoboodschappen, commentaren op actuele gebeurtenissen en pure propaganda op de wereld af. Wij, hun verklaarde vijand, hebben daar geen goed antwoord op.

‘Ook de Taliban hebben de afgelopen tijd aan kracht gewonnen. Maar de situatie is niet hopeloos. Strijders nemen steeds vaker hun toevlucht tot hit and run-acties, bermbommen en zelfmoordaanslagen.

‘De Taliban zijn niet de militaire macht zoals ze zich zelf graag zouden zien’.

De Nederlandse regering klaagt dat de VN in het gevaarlijke zuiden van Afghanistan schitteren door afwezigheid.

‘De VN zijn heel bezorgd om de veiligheid van hun mensen sinds in 2003 in Bagdad meer dan twintig mensen om het leven kwamen bij een aanslag, onder wie VN-gezant Vieira de Mello.

Die bezorgdheid is begrijpelijk, maar het zou goed zijn als VN-medewerkers zich wat meer verspreiden over Afghanistan’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden