Update

Al Qaida: 'bloed Bin Laden zal niet verspild worden'

Al Qaida bevestigt op Islamitische websites de dood van Osama bin Laden. De terreurorganisatie heeft deze week een verklaring verspreid. Dat heeft de Amerikaanse terrorismemonitor SITE vandaag gemeld.

Reuters/AP/ANP
Pakistaanse gelovigen hielden vandaag een mars ter ere van Bin Laden Beeld reuters
Pakistaanse gelovigen hielden vandaag een mars ter ere van Bin LadenBeeld reuters

Het terreurnetwerk stelt dat het bloed van Bin Laden 'niet verspild zal worden' en dat het zal doorgaan met het aanvallen van Amerikanen en hun bondgenoten. De dood van Bin Laden zal 'een vloek' zijn voor de Verenigde Staten, zo staat in de verklaring. Ook roept de terreurorganisatie op tot een opstand in Pakistan.

'De blijdschap zal in verdriet omslaan', zo zegt Al Qaida. 'En hun bloed zal zich met hun tranen vermengen.' De boodschap werd achtergelaten op enkele radicale websites en ondertekend door 'het algemene leiderschap van Al Qaida'.

Twijfels
Volgens Volkskrant-correspondente Natalie Righton zou dit het einde moeten betekenen aan de vele twijfels over de dood van Bin Laden, met name in Afghanistan en Pakistan. 'De meeste mensen die ik op straat sprak denken dat Bin Laden nog leeft. Dat het een truc is van Obama om zijn herverkiezing te garanderen. Zelfs veel bewoners van Abbottabad (waar Bin Laden zich schuilhield, red.) geloven niet dat Osama daar heeft gewoond.'

Of het westen bang moet zijn voor vergeldingsacties is niet zeker. Righton sprak hierover met verschillende experts. 'Die zeggen dat Al Qaida niet zo sterk meer is. En met het wegvallen van Bin Laden valt ook een geldbron weg. Hij voorzag veel kleine terreurgroepen in Pakistan van geld. Men verwacht dat de komende drie tot zes maanden duidelijk wordt hoe sterk Al Qaida nog is.'

Al Qaida stelde in de verklaring dat binnenkort een audioboodschap die Bin Laden een week voor zijn dood insprak, openbaar zal worden gemaakt.

Authentiek
De verklaring blijkt op 3 mei, afgelopen dinsdag, te zijn uitgegeven. Het is nog niet zeker of de verklaring authentiek is, maar eerdere verklaringen van de terreurgroep werden op dezelfde websites geplaatst. Correspondente Righton heeft het bericht bevestigd gezien bij betrouwbare bronnen, meldt ze vanuit de Pakistaanse stad Islamabad.

TTP
Tot nu toe was er geen officiële reactie gekomen van Al Qaida. Mogelijk zou er nog een videoboodschap van de terreurorganisatie worden verspreid.

De Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), een andere terreurorganisatie, ontkende maandag eerst dat Bin Laden was overleden, maar trok die bewering dezelfde dag nog terug. De TTP is een los verband van dertien extremistische organisaties die verantwoordelijk worden gehouden voor een lange reeks gewelddaden in Pakistan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden