‘Al Qaida achter aanslag minister Somalië’

Bij een zelfmoordaanslag in West-Somalië zijn donderdag zeker twintig mensen omgekomen, onder wie minister van Veiligheid Omar Hashi Aden.

Volgens een ooggetuige reed de dader met een kleine auto in op een groep wagens die net hotel Medina wilde verlaten in Belet Weyne, bij de grens met Ethiopië. Daar bracht hij zich tot ontploffing.

‘Al Qaida valt ons aan’, zei president Sharif Sheikh Ahmed na afloop in de hoofdstad Mogadishu. Hij doelde daarmee op de streng islamistische militie al-Shabaab – ‘de jeugd’ in het Arabisch – die banden zou hebben met de terreurbeweging Al Qaida en al grote delen van het land in bezit heeft.

Al-Shabaab tracht sinds twee jaar de macht over te nemen in Somalië om er een islamitische staat te stichten. Na het vertrek van de Ethiopische troepen eind vorig jaar ontstond een machtsvacuüm, waarna de militie vooral in het zuiden van het land veel gebied veroverde.

Hoop
De benoeming eind januari van president Ahmed als hoofd van de internationaal erkende maar zwakke Somalische overgangsregering, bracht hoop. Ahmed is een gematigde islamist afkomstig uit de Unie van Islamitische Rechtbanken, wiens milities in 2006 korte tijd heersten over Mogadishu. Met die achtergrond moest hij een vredesakkoord kunnen sluiten met zijn radicalere geloofsgenoten, was de gedachte.

Maar Al-Shabaab, aan wiens kant volgens VN-schattingen driehonderd buitenlandse jihadisten meevechten, vocht door. Op 7 mei zette haar milities een hevig offensief in tegen het leger en de daarmee samenwerkende strijders van de Unie van Islamitische Rechtbanken. Sindsdien zijn bijna driehonderd doden gevallen bij de strijd, vooral in Mogadishu. Zeker 122 duizend mensen zijn gevlucht, aldus VN-cijfers.

Bloedigste dag
Afgelopen woensdag was de bloedigste dag sinds het offensief begon. Overdag vielen zeventien doden, onder wie het hoofd van de politie in Mogadishu kolonel Ali Said. In één geval kwam een granaat terecht op een muur, waarachter mensen zaten te schuilen. Bij een andere granaatinslag op een woonhuis, vielen vier doden en negen gewonden.

’s Avonds en ’s nachts ging de strijd gewoon door, en vielen nog eens zeventien doden. Ambulancediensten zeiden zeker honderd gewonden te hebben vervoerd, onder wie veel vrouwen en kinderen.

Regeringstroepen hebben nog maar een paar wijken van Mogadishu in handen. Daarnaast bewaken 3.500 soldaten van de Afrikaanse Unie enkele cruciale plekken. De regering riep woensdag de Afrikaanse en Westerse landen op hun beloftes te vervullen en de regering financieel en logistiek bij te staan. ‘Als Al Qaida hier de macht overneemt, heeft dat grote gevolgen’, zei premier Ali Sharmarke woensdag. ‘Ze zullen in het hele continent vernielingen aanrichten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden