Al-Qa’idalid krijgt wellicht Nederlandse advocaten

De kans is reëel dat het advocatenkantoor van Geert-Jan en Carry Knoops gaat optreden als verdediger van een prominent lid van Al Qa’ida....

Van onze verslaggever

Onlangs zijn veertien kopstukken van Al Qa’ida vanuit CIA-gevangenissen overgeplaatst naar Guantánamo Bay. Een van hen is Khalid Sheikh Mohammed, het vermeende brein achter de aanslagen van 11 september 2001.

‘Het is zeker niet ondenkbaar dat we een van deze kopstukken bijstaan’, zegt Knoops. Ze beseft dat mensen haar kantoor zullen bekritiseren. ‘Als mens verwerp ik terrorisme. Maar als advocaat moet je zorgen voor een eerlijk proces. Hoe democratischer een proces is, hoe waardevoller uitspraken van de rechter zijn.’

Het kantoor Knoops & Partners trok in juni internationale aandacht. Het Amsterdamse kantoor speelde een cruciale rol in de zaak-Hamdan, die draait om de voormalige chauffeur van Osama bin Laden. Hamdan zit vast op Guantánamo Bay. Zijn advocaten hebben Knoops ingeschakeld als adviseur.

Hoogleraar Geert-Jan Knoops en zijn kantoorgenoten dienden een deskundigenrapport in bij het Amerikaanse hooggerechtshof. Op basis daarvan tikten de rechters president Bush op de vingers. Ze bepaalden dat militaire tribunalen in Guantánamo Bay in strijd zijn met internationale wetten. Verdachten mogen niet worden berecht door ‘geheime commissies’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden