Al Qa'ida-strijders bouwen kamp in Noord-Irak Steun Saddam moet Koerden verdelen

HALABJAH (Irak)

Gearresteerde leden van de Koerdische islamistische groepering Ansar al Islam hebben bevestigd dat zij hoog in de bergen van Noord-Irak onderdak bieden aan honderd tot honderdvijftig uit Afghanistan gevluchtte strijders van Al Qa'ida. Ansar al Islam heeft enkele dorpen in het gebied onderworpen aan een streng islamitisch bewind. Al Qa'ida is er volgens hen begonnen met de bouw van trainingskampen.

De getuigenissen bevestigen de beweringen van veiligheidsagenten van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK), die zeggenschap heeft over het zuidoosten van Iraaks Koerdistan. De PUK zou zich geen raad weten met de situatie. 'Die strijders zijn zeker van Al Qa'ida. En we hebben hulp nodig om met ze af te rekenen', zegt een PUK-spion, die in het gebied is geweest.

Beweringen van de PUK over aanwezigheid van Al Qa'ida zijn door het Westen steeds gewantrouwd, omdat de PUK uit zou zijn op westerse steun tegen het regime in Bagdad. Maar leden van Ansar al Islam zeggen dat er inderdaad contacten zijn met de staf van Osama bin Laden. Ook zou de groepering financiële en materiële steun krijgen van Iran, Irak en Saudi-Arabië.

De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld verklaarde deze week opvallend stellig dat Saddam Hussein op de hoogte is van de aanwezigheid van AlQa'ida in zijn land. Maar harde bewijzen voor Iraakse steun zijn er nog niet. Volgens Uday Hussein, de oudste zoon van Saddam, heeft Irak niets met de groep te maken. 'Dit is een puur Iraans spelletje,' zei hij vrijdag tegen Iraakse journalisten. Explosieven die Ansar al Islam gebruikt, zouden echter uit Iraakse fabrieken afkomstig zijn, zegt de PUK. Kranten in Koerdistan hebben burgers aan het woord gelaten, die vrachtwagens met wapens uit het zuiden hebben zien komen. De veronderstelling is dat Saddam via moslimterreurgroepen verdeeldheid wil zaaien onder de Koerden, zodat zij niet de rol van hulptroepen van de VS kunnen spelen bij een aanval op Irak.

Ansar al Islam heeft rond de dorpen met mijnenvelden een verdedigingslinie opgezet tegen de PUK. Er zouden vijfhonderd Ansar-strijders zijn gelegerd. De 'buitenlanders', zoals de Koerden de Al Qa'ida-leden noemen, worden er weggehouden van de Koerdische dorpelingen. Ze zouden zijn begonnen met de bouw van een grottencomplex in de berg Sharam, aan de grens met Iran. Het wordt plaatselijk al het 'Koerdische Tora Bora' genoemd.

Ansar al Islam ontstond als Jund al Islam, een radicale Koerdische groepering uit Halabja, de stad waar het Iraakse leger in 1988 met gifgas een slachting aanrichtte. Jund streed vanaf het begin tegen de seculiere Koerdische autoriteiten en bezette enkele dorpen. Een jaar geleden brachten ze nog ruim twintig PUK-strijders om door hen de keel door te snijden.

Afgelopen winter fuseerde de groep met Islah, een andere Koerdische moslimgroepering. Onlangs joeg de groep gematigde moslims tegen zich in het harnas door soefi-heiligdommen in de streek te vernietigen.

De leider van de groep is Mullah Krekar, een 46-jarige Koerd die zich in de jaren '80 in Pakistan zou hebben aangesloten bij de mujahedin. Hij zou er in de islamistische ideologie zijn ingewijd door Abdullah Azzam, de ideoloog die eind jaren tachtig met Bin Laden Al Qa'ida oprichtte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden