Al Qa`ida roept moslims op hulp te geven

Ayman al-Zawahiri, de tweede man van Al Qa`ida, heeft moslims overal ter wereld opgeroepen de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan te helpen....

Reuters en AP

Al-Zawahiri deed zijn oproep in een videoboodschap die zondag werd uitgezonden door de Arabische televisiezender Al Jazeera. Hij wees erop dat de Pakistaanse president Musharraf, een `Amerikaanse agent`, samenwerkt met de Verenigde Staten. Dat mag evenwel de moslims er niet van weerhouden `hun broeders in Pakistan te hulp te komen`, zei Al-Zawahiri, gezeten naast een kalasjnikov. Hij vroeg islamitische liefdadigheidsorganisaties naar Pakistan te gaan.

De Verenigde Staten hebben een grotere inspanning toegezegd voor de slachtoffers van de aardbeving. Generaal John Abizaid, bevelhebber van het centrale commando van de VS, zei zondag dat er nog eens 25 Amerikaanse helikopters naar Pakistan gestuurd worden. Hij maakte een rondvlucht per helikopter boven het rampgebied en sprak met president Musharraf.

`De omvang van de verwoesting is gigantisch`, zei Abizaid tegen verslaggevers. `De hoeveelheid werk die moet worden verricht is immens. De internationale gemeenschap moet blijven helpen, en u kunt daarbij zeker rekenen op de Verenigde Staten.`

Abizaid zei te hopen dat de moslimwereld de VS zal beoordelen op hun inspanning in Pakistan, en niet op incidenten zoals die onlangs in Afghanistan, waar Amerikaanse soldaten de lijken van Talibanstrijders hebben verbrand. `De Amerikaanse respons in Pakistan is het ware gezicht van de VS`, aldus de generaal.

Hoewel de hulpoperatie op gang begint te komen, is er op korte termijn nog veel meer nodig, zei VN-coördinator Rashid Kalikov zondag. Met de winter in aantocht lopen de duizenden ontheemden in de bergen een `zeer groot risico`.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden