Al Qa'ida eist aanslagen hotels Amman op

Al Qa'ida in Irak heeft donderdag op een website de drie aanslagen op westerse hotels in de Jordaanse hoofdstad Amman opgeëist, die zeker 57 mensen het leven kostten...

ANP/AP

‘Onze goede leeuwen lanceerden een nieuwe aanval in Amman. Nadat doelen werden bestudeerd en bekeken, zijn de hotels gekozen’, staat te lezen in een verklaring van Al Qa'ida op internet. De drie hotels zijn door ‘de dictator van Jordanië veranderd in een tuin voor de vijanden van ons geloof, de joden en de kruisvaarders.’

Extremisten die zouden behoren tot het netwerk Al Qa'ida hebben later donderdag via het internet beklemtoond dat ‘hotels in Amman een basis vormen voor de oorlog tegen de islam’. Al Qa'ida bekrachtigde in het internetcommuniqué zijn verantwoordelijkheid voor de aanslagen van woensdag.

Vice-premier Marwan Muasher en de Jordaanse inlichtingendiensten wezen al met de beschuldigende vinger in de richting van de Jordaniër Abu Musab Al Zarqawi die de Iraakse tak van het terreurnetwerk Al Qa'ida leidt. Muasher zei tegen CNN dat de meeste slachtoffers Jordaniërs zijn. Onder de doden zijn ook enkele Chinezen en Palestijnen. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken liet woensdagavond weten dat er voor zover bekend geen Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

Over het aantal arrestaties in verband met de aanslagen wilden politiebronnen donderdag niets zeggen. Er zouden zes auto's in beslag zijn genomen. Daarvan hadden er twee een Iraakse nummerplaat.

De eerste bom ging af in een eetzaal van het luxueuze Radisson-hotel, dat populair is bij Israëlische en Amerikaanse toeristen. Een zelfmoordenaar bracht een gordel met explosieven tot ontploffing. In de ruimte was op dat moment een bruiloftsreceptie met 250 gasten aan de gang. Hier vielen de meeste slachtoffers. Ook de vaders van de bruid en de bruidegom kwamen om het leven. ‘Ik verloor mijn vader en mijn schoonvader en ik zag veel doden. De wereld moet weten dat dit niets met de islam te maken heeft’, aldus de bruidegom. Het bruidspaar zelf raakte gewond.

Kort daarop ontruimde de politie het een kilometer verderop gelegen Grand Hyatt-hotel. Nog tijdens de evacuatie blies een zelfmoordterrorist zich op in de lobby. Het hoofd van de Palestijnse inlichtingendienst, Bashir Nafeh, is een van de mensen die in het Hyatt-hotel om het leven kwam.

De Syrische filmer Mustafa Akkad (68) raakte gewond. Zijn dochter werd gedood. Akkad werd in 1977 vooral beroemd met zijn film The Message: The Story Of Islam, met onder meer Anthony Quinn en Irene Papas.

Bij het Days Inn-hotel, een bij Amerikanen en Europeanen populair zakenhotel, explodeerde een autobom. De Israëlische ambassade is in de buurt van dit hotel gevestigd.

Alle drie de hotels liggen in een chique wijk in de Jordaanse hoofdstad. Er wonen veel Westerlingen. De Jordaanse autoriteiten legden direct na de aanslagen veiligheidskordons rond buitenlandse ambassades en andere hotels. Premier Adnan Badran kondigde aan dat alle scholen en overheidsinstellingen donderdag dicht blijven. Bovendien zijn de landsgrenzen gesloten.

De Jordaanse koning Abdullah II veroordeelde de aanslagen krachtig. Hij sprak over misdadige terroristische aanslagen. De Amerikaanse president Bush heeft Jordanië hulp aangeboden bij het opsporen van de daders. ‘Jordanië is een goede vriend van de Verenigde Staten en wij bieden alle mogelijke samenwerking voor het onderzoek naar de terroristen en om ze voor de rechter te brengen’, aldus een zegsman op het Witte Huis.

Jordanië, een buurland van Irak, geldt in de regio als de belangrijkste bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen het internationaal terrorisme. Tot dusver waren grote terroristische aanslagen in het land uitgebleven en gold Amman als de stabielste hoofdstad in de Arabische wereld. De autoriteiten zijn echter al geruime tijd voorbereid op het ergste.

Op 19 augustus vuurden militanten drie Katjoesja-raketten af op Amerikaanse marineschepen die daar voor anker lagen. De raketten misten doel, maar doodden een Jordaanse militair. De aanslag onderstreepte dat ook Jordanië een doelwit is voor moslimextremisten.

In verband met de drie bomaanslagen stelde de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Annan, zijn bezoek aan Jordanië uit. Annan was van plan donderdag naar het koninkrijk te gaan.

De zelfmoordaanslagen die woensdag in de Jordaanse hoofdstad Amman zijn gepleegd zijn niet te rechtvaardigen. Dat heeft de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, donderdag gezegd. Solana gaf een verklaring uit waarin hij terrorisme "een aanval op de waarden die wij allen delen" noemt. Hij heeft de Jordaanse koning Abdullah zijn condoleances overgebracht.

De Iraakse president Jalal Talabani veroordeelde de aanslagen eveneens en zei dat het terrorisme een internationale plaag is geworden, die krachtig bestreden moet worden. Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties merkte op dat "de gesel van het terrorisme" met name de mensen in het Midden-Oosten treft. Annan, die woensdag in Saudi-Arabië was, zegde een gepland bezoek aan Jordanië af naar aanleiding van de aanslagen, waarvan drie hotels het doelwit waren en waarbij zeker 57 doden en ruim driehonderd gewonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden