Al Pacino in film die volop amuseert maar ook karakterloos aanvoelt

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Scène uit City Hall. Beeld
Scène uit City Hall.Beeld

City Hall (Harold Becker, 1996)
BBC 1, 01.00-02.45 uur.

'Ik was gewaarschuwd niet hiernaartoe te komen. Ik was gewaarschuwd. Ze waarschuwden me en zeiden 'Ga niet achter die doodskist staan'.' Weest u vooral ook zelf gewaarschuwd wanneer Al Pacino in het politieke misdaaddrama City Hall deze woorden uitspreekt: het is het begin van een lange monoloog die uiteindelijk met het donderende geweld van een zondagochtendpreek over je heen rolt. Overtuigend? Volkomen over de top? In ieder geval neemt Pacino met zijn optreden als de New Yorkse burgemeester Pappas soms flinke risico's, en dat is hoe dan ook interessanter dan een acteur die op safe speelt. Bovendien past het bij Pacino's personage dat je de oprechtheid van Pappas' woorden lastig kunt peilen.

Pappas is ongetwijfeld begaan met het lot van het jongetje James Bone, dat begraven wordt als het toevallige slachtoffer van de afrekening tussen maffioso Zapatti en de wellicht corrupte politieagent Santos. Maar Pappas weet ook hoe hij met populistische woorden de kiezers aan zich kan binden en deinst er daarom niet voor terug hoog van de verbale toren te blazen - alsof hij niet in een kerk, maar op een theaterpodium staat. Kortom, je zou stiekem toch wel méér van zulke Pacino-eske uitbarstingen in City Hall willen zien.

Helaas: over het algemeen houdt de meester zich koest. Sowieso krijgt tegenspeler John Cusack veel meer scènes, wanneer hij als gewetensvolle locoburgemeester Calhoun heeft ontdekt dat er veel smerigs kleeft aan die fatale ontmoeting tussen Zapatti en Santos. Bridget Fonda is de wat ijzige advocate die Calhoun tijdens zijn missie vergezelt, in een film die volop amuseert, maar al met al een beetje bij elkaar geraapt en karakterloos aanvoelt.

Letters to Juliet (Gary Winick, 2010)
RTL 8, 20.30-22.35 uur.

In de titel een Julia en als locatie Verona. Dan laat zich enigszins raden waarop we afstevenen. Toch heet hoofdrolspeelster Amanda Seyfried in deze film Sophie. Een gevonden brief - bij het Casa di Giulietta met het beroemde balkon - brengt haar in contact met een oudere vrouw die als 15-jarige haar geliefde heeft moeten laten gaan. Ze stemt erin toe op zoek te gaan naar die verdwenen geliefde. Die zoektocht eindigt bepaald niet in het enige romantische hoogtepunt van de film. De mierzoete film wordt gemakkelijk overeind gehouden door een interessante cast. Behalve Amanda Seyfried (die sindsdien snel carrière maakt en dit jaar te zien is in de pornobiopic Lovelace), bestaat die uit onder anderen Vanessa Redgrave en haar (in werkelijkheid) echtgenoot Franco Nero.

The Fast and the Furious (Rob Cohen, 2001)
RTL 7, 22.50-00.55 uur.

De coureurs die in The Fast and the Furious met hun illegale, nachtelijke races de straten van Hollywood en omstreken onveilig maken, zijn verslaafd aan hun sport. Om de opgevoerde sportwagens te kunnen betalen, vormen ze een criminele bende. Vin Diesel is de bonkige baas van het gezelschap.

De in 2013 tijdens een auto-ongeluk overleden Paul Walker, die zijn zwanenzang beleefde in het zevende deel van The Fast and the Furious-filmserie, speelt de FBI-agent die bij de racefanaten moet infiltreren en al snel onder de indruk raakt van Diesels levensfilosofie. 'Alleen tijdens de tien seconden dat ik accelereer, besta ik echt', zegt de leider; de rest telt niet voor hem. Zo zit de film ook in elkaar: het verhaal wordt zonder al te veel originaliteit afgehandeld, maar zodra de races beginnen, is het een spektakel.

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden