Al-Nusra eist ontvoering 44 blauwhelmen Fiji op

Strijders van het extremistische al-Nusrafront in Syrië hebben de verantwoordelijkheid voor de ontvoering van 44 Fijische blauwhelmen opgeëist. De radicale moslims hebben een foto van de VN-vredesmilitairen op Twitter gezet, meldden meerdere buitenlandse media vandaag.

Blauwhelm uit Fiji op de Golanhoogten. Foto reuters

De ontvoering is volgens het front een reactie op de sancties van de Verenigde Naties tegen al-Nusra en Islamitische Staat (IS), 'die opkomen voor de soennitische gemeenschap'. Op 15 augustus vaardigde de VN-Veiligheidsraad nieuwe strafmaatregelen uit tegen personen die ervan worden verdacht banden met de twee organisaties te hebben.

De groep militairen werd vrijdag ontvoerd aan de Syrische kant van de Golanhoogten. Volgens eerdere berichten maken de mannen het goed. Waar ze precies worden vastgehouden, is niet bekend. De blauwhelmen maken deel uit van de VN-missie Undof, die toeziet op een in 1974 afgesproken staakt-het-vuren tussen Syrië en Israël.

72 blauwhelmen vrij
Een andere groep Filipijnse blauwhelmen die op de Golanhoogten werden omsingeld, zijn inmiddels allemaal vrij. Veertig VN-militairen wisten vandaag te ontsnappen, zo heeft het Filipijnse leger bekendgemaakt. Van de 72 blauwhelmen lukten het 32 gisteren al om weg te komen.